Sposób przygotowania:
Ciasto słonecznikowiec
Przygotować biszkopt.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Składniki należy przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z dodatkiem szczypty soli. Cały czas ubijać i dodawać porcjami cukier. Ubijać aż cukier całkowicie się rozpuści.
Następnie dodwać po jednym żótku. Zmiksować do połączenia składników. Potem dodać makę pszenną wymieszaną z maką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką.
Na koniec dodać olej.
Blaszkę 25x35 wyłozyc papierem do pieczenia. Przełożyć masę i ładnie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka, ok 30 minut, funkcja góra-dół. Gotowy biszkopt wystudzić.
Przygotować prażony słonecznik.
Do rondelka wlać mleko. Dodać cukier oraz masło i wszystko rozpuścić. Następnie dodać słonecznik. Dokładnie wymieszać aby słonecznik pokrył się masą. Następnie słonecznik przełożyć na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Cienko rozsmarować.
Blaszke wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż słonecznik zrobi sie złocisty ok 10-15 minut. Trzeba pilnować aby słonecznik się nie spalił bo będzie gorzki. Można w trakcie pieczenia przemieszać.
Po upieczeniu mase wystudzić i pokruszyć na drobne kawałeczki. Można także w trakcie studzenia przemieszać kilka wtedy ziarenka słonecznika się tak nie posklejają.
Przygotować poncz.
Zaparzyć kawę, może być zwykła mielona lub rozpuszczalna. Lekko osłodzić. Ja nie słodziłam mocno bo biszkopt jest słodki i masa tez jest słodka więc żeby nie zesłodzic tego za bardzo. Gotowa kawe wystudzić.
Przygotowac masę słonecznikową.
Masło i masę kajmakową przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Miękkie masło zmiksować na puszystą masę. Następnie dodawać porcjami masę kajmakową. Zmiksować całość aby składniki się połączyły. Potem dodać 2/3 prażonego słonecznika oraz likier czekoladowy i ponownie całość dokładnie wymieszać. Zamiast likieru można dodać wódke, dzięki temu krem będzie smaczniejszy bo alkohol przełamuje jego słodycz. Można też alkohol całkowicie pominąć.
Złożenie ciasta.
Biszkopt przekroić na dwa blaty. Jeden blat nasączyć połową kawy. Następnie wyłożyć masę słonecznikową. Ładnie rozsmarować. Nasączyć drugi blat biszkoptu i przykryć ciasto. Wstawić do lodówki.
Przygotować polewę czekoladową.
Do rondelka wlać 4 łyżki wody i zagotować. Dodać 3 łyżki cukru pudru i rozpuścić. Nastepnie dodać 100 g zimnego pokrojonego masła. Rozpuścić ale nie gotować. Zestawić z ognia i dodać 3 łyżki kakao. Energicznie wymieszać aż składniki się połączą. Polewę przestudzić i polać ciasto.
Posypać pozostałym prażonym słonecznikiem. Ciasto odstawić do lodówki aby masa dobrze stężała. Przed podaniem najlepiej ciasto wystawić z lodówki na kilkanaście minut.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Składniki należy przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z dodatkiem szczypty soli. Cały czas ubijać i dodawać porcjami cukier. Ubijać aż cukier całkowicie się rozpuści.
Następnie dodwać po jednym żótku. Zmiksować do połączenia składników. Potem dodać makę pszenną wymieszaną z maką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką.
Na koniec dodać olej.
Blaszkę 25x35 wyłozyc papierem do pieczenia. Przełożyć masę i ładnie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka, ok 30 minut, funkcja góra-dół. Gotowy biszkopt wystudzić.
Przygotować prażony słonecznik.
Do rondelka wlać mleko. Dodać cukier oraz masło i wszystko rozpuścić. Następnie dodać słonecznik. Dokładnie wymieszać aby słonecznik pokrył się masą. Następnie słonecznik przełożyć na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Cienko rozsmarować.
Blaszke wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż słonecznik zrobi sie złocisty ok 10-15 minut. Trzeba pilnować aby słonecznik się nie spalił bo będzie gorzki. Można w trakcie pieczenia przemieszać.
Po upieczeniu mase wystudzić i pokruszyć na drobne kawałeczki. Można także w trakcie studzenia przemieszać kilka wtedy ziarenka słonecznika się tak nie posklejają.
Przygotować poncz.
Zaparzyć kawę, może być zwykła mielona lub rozpuszczalna. Lekko osłodzić. Ja nie słodziłam mocno bo biszkopt jest słodki i masa tez jest słodka więc żeby nie zesłodzic tego za bardzo. Gotowa kawe wystudzić.
Przygotowac masę słonecznikową.
Masło i masę kajmakową przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Miękkie masło zmiksować na puszystą masę. Następnie dodawać porcjami masę kajmakową. Zmiksować całość aby składniki się połączyły. Potem dodać 2/3 prażonego słonecznika oraz likier czekoladowy i ponownie całość dokładnie wymieszać. Zamiast likieru można dodać wódke, dzięki temu krem będzie smaczniejszy bo alkohol przełamuje jego słodycz. Można też alkohol całkowicie pominąć.
Złożenie ciasta.
Biszkopt przekroić na dwa blaty. Jeden blat nasączyć połową kawy. Następnie wyłożyć masę słonecznikową. Ładnie rozsmarować. Nasączyć drugi blat biszkoptu i przykryć ciasto. Wstawić do lodówki.
Przygotować polewę czekoladową.
Do rondelka wlać 4 łyżki wody i zagotować. Dodać 3 łyżki cukru pudru i rozpuścić. Nastepnie dodać 100 g zimnego pokrojonego masła. Rozpuścić ale nie gotować. Zestawić z ognia i dodać 3 łyżki kakao. Energicznie wymieszać aż składniki się połączą. Polewę przestudzić i polać ciasto.
Posypać pozostałym prażonym słonecznikiem. Ciasto odstawić do lodówki aby masa dobrze stężała. Przed podaniem najlepiej ciasto wystawić z lodówki na kilkanaście minut.
SylaUla