Sposób przygotowania:
Brzoskwiniowiecbiszkopty
Oba biszkopty przygotowujemy i pieczemy tak samo, ale pieczemy osobno
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Do ubitych dodajemy stopniowo cukier i ubijamy do jego rozpuszczenia, potem dodajemy po jednym żółtku i chwilę ubijamy.
Wyłączamy robota i do masy przesiewamy mąki ( do drugiej i kakao) mieszamy dokładnie ale delikatnie do połączenia sie składników.
Ciasta przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
Ciasta studzimy i ściągamy papier.
masa budyniowa
Do żółtek dodajemy 3 łyżki wody i budynie w proszku- dokładnie rozrabiamy
Do odlanego soku dolewamy wodę- ma być 0,5 l płynu, dodajemy cukier i zagotowujemy.
Do gotującego sie soku dodajemy zawiesinę z żółtek i budyniu i nie przerywając mieszania, bo zrobi nam się kluchy zagotowujemy- studzimy.
Masło ucieramy na puszysto dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy do wykorzystania całego budyniu i połączenia sie w jednolity krem.
Do masy dodajemy ekstrakt, sok z cytryny i pokrojone w kosteczkę brzoskwinie
Masę dzielimy na połowę.
beza
Beza:
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno.
Do ubitych dodajemy po łyżce cukru i ubijamy nadal, aż cukier się rozpuści, a masa będzie błyszcząca.
Na końcu dodajemy ocet.
Dodajemy kokos i przesianą mąkę- ale mieszamy juz ręcznie.
Masę bezową przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 175 stopniach przez 25 minut.
Upieczoną lekko studzimy i ścigamy papier.
Gdy beza wystygnie będzie trudno go już ściągnąć i może nam się kruszyć
iziona
reanja
dziękuje i polecam;)