reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Brzoskwiniowiec

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wygląda na pracochłonne, ale przy dobrej organizacji i większej ilości blaszek praca idzie szybko i sprawnie.

Brzoskwiniowiec

Składniki:

Brzoskwiniowiec

 

 

  • Biszkopt ciemny
  • 3 jaja L
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki maki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao

 

  • Krem budyniowy
  • sok z puszki brzoskwiń ( owoce osobno kroimy w kostkę)
  • 4 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 2 budynie waniliowe
  • 300 g masła
  • 3 łyżki wody
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • sok z połowy cytryny

 

  • Beza
  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 130 g wiórek kokosowych (im drobniejsze tym lepsze)
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

  • dodatkowo
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody+ sok z połowy cytryny do nasączenie blatów

Sposób przygotowania:

Brzoskwiniowiec

biszkopty

Brzoskwiniowiec
można upiec je tylko na wysmarowanej blaszce, ale z papiereł jest łatwiej wyciagnąć

Oba biszkopty przygotowujemy i pieczemy tak samo, ale pieczemy osobno

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Do ubitych dodajemy stopniowo cukier i ubijamy do jego rozpuszczenia, potem dodajemy po jednym żółtku i chwilę ubijamy.

Wyłączamy robota i do masy przesiewamy mąki ( do drugiej i kakao) mieszamy dokładnie ale delikatnie do połączenia sie składników.

Ciasta przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Ciasta studzimy i ściągamy papier.

masa budyniowa

Brzoskwiniowiec
zamaist wody można dodać sok z 2 puszki, ciasto będzie miało bardziej owocowy smak

Do żółtek dodajemy 3 łyżki wody i budynie w proszku- dokładnie rozrabiamy

Do odlanego soku dolewamy wodę- ma być 0,5 l płynu, dodajemy cukier i zagotowujemy.

Do gotującego sie soku dodajemy zawiesinę z żółtek i budyniu i nie przerywając mieszania, bo zrobi nam się kluchy zagotowujemy- studzimy.

Masło ucieramy na puszysto dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy do wykorzystania całego budyniu i połączenia sie w jednolity krem.

Do masy dodajemy ekstrakt, sok z cytryny i pokrojone w kosteczkę brzoskwinie

Masę dzielimy na połowę.

beza

Brzoskwiniowiec
beze z kokosem łączymy już ręcznie szpatułką

Beza:

Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno.

Do ubitych dodajemy po łyżce cukru i ubijamy nadal, aż cukier się rozpuści, a masa będzie błyszcząca.

Na końcu dodajemy ocet.

Dodajemy kokos i przesianą mąkę- ale mieszamy juz ręcznie.

Masę bezową przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 175 stopniach przez 25 minut.

Upieczoną lekko studzimy i ścigamy papier.

Gdy beza wystygnie będzie trudno go już ściągnąć i może nam się kruszyć