Di bloguje

Di bloguje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 942]

Ciasto budyniowo-jabłkowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 280
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jest sprawdzony i nie raz wykorzystywany. Ciasto smakuje obłędnie. To taka niebiańska kremówka, tylko że z jabłkami.

Ciasto budyniowo-jabłkowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto budyniowo-jabłkowe

Ciasto:

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek (ważyłam już starte)
  • 2 budynie waniliowe/śmietankowe
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 litr mleka

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto budyniowo-jabłkowe

Jabłka:

Ciasto budyniowo-jabłkowe
Jeśli ktoś lubi - do jabłek może dodać cynamon.

Obrane jabłka należy zetrzeć na dużych oczkach tarki.

Ciasto:

Ciasto budyniowo-jabłkowe
Ciasto powinno być dokładnie połączone i dość lekkie.

Margarynę, cukier i żółtka zmiksować do białości.

Nie przerywając ucierania - powoli wsypać obie mąki i proszek do pieczenia.

Całość delikatnie połączyć z uprzednio ubitą na sztywno pianą z białek.

Budyń:

Ciasto budyniowo-jabłkowe
Można urzyć budyni o smaku waniliowym lub śmietankowym.

Budynie z cukrem ugotować na 1 litrze mleka.

Całość:

Ciasto budyniowo-jabłkowe
Składniki całości układać warstwowo i równomiernie według wspomnianej kolejności.

3/4 ciasta wyłożyć do formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.

Na cieście ułożyć jabłka, gorący budyń i pozostałe ciasto.

Pieczenie:

Ciasto budyniowo-jabłkowe
Ciasto nalezy kroić dopiero jak będzie całkowicie ostudzone.

Ciasto należy piec około 50 minut w 180 stopniach.

Ostudzić i posypać cukrem pudrem.