SUPERPRZEPIS

Muffinki orzechowe

  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Muffinki orzechowe Więcej zdjęć (12)

Pyszne, aromatyczne muffinki orzechowe z dodatkiem mlecznej czekolady. Idealne na małe co nieco. Doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty. W sam raz do szkoły lub pracy.

Składniki:

Muffinki orzechowe

 

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g orzechów włoskich
  • 1 szkl. mleka 2%
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego
  • 1/4 szkl. oleju
  • 1/2 szkl. kropelek czekoladowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli
  • kropelki czekoladowe do posypania wierzchu muffinek - ilość wg. uznania

Sposób przygotowania:

Muffinki orzechowe
Orzechy włoskie mielimy.

Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy do nich zmielone wcześniej orzechy oraz szczyptę soli. Całość ostrożnie mieszamy.

W drugiej misce miksujemy jajko, mleko, cukier oraz olej. Powoli dodajemy mąkę z dodatkami. Miksujemy tylko do połączenia składników. Dodajemy kropelki czekoladowe i dokładnie mieszamy.

Gotowym ciastem napełniamy papilotki. Górę posypujemy kropelkami czekoladowymi.

Pieczmy w temp. 180 st. przez około 25 minut.
Muffinki orzechowe
Do miski dajemy mleko, olej, cukier i jajko
Muffinki orzechowe
Zawartość miski dokładnie ze sobą miksujemy
Muffinki orzechowe
Do zmiksowanych mokrych składników dodajemy partiami sypkie składniki
Muffinki orzechowe
Na końcu do ciasta dodajemy kropelki czekoladowe
Muffinki orzechowe
Całość dokładnie mieszamy
Muffinki orzechowe
Ciastem napełniamy papilotki
Muffinki orzechowe
Wierzch posypujemy kropelkami czekoladowymi
Muffinki orzechowe
Pieczemy w temp. 180 st około 25 minut
Muffinki orzechowe
Pyszne orzechowe muffinki
Muffinki orzechowe
Doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty
Muffinki orzechowe
Doskonałe do szkoły i do pracy