Sposób przygotowania:
Dyniowa tortillaETAP 1
Dynię obieramy, usuwamy z niej gniazda nasienne i kroimy w paski. Tak przygotowaną oprószamy tymiankiem, solą oraz pieprzem. Następnie skrapiamy ją olejem i pieczemy w 180°C do miękkości. Upieczoną studzimy.
ETAP 2
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Otrzymane paski przyprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy do miękkości na oleju. Przysmażone mięso studzimy.
ETAP 3
Jarmuż pozbawiamy grubych łodyg. Miękkie liście przepłukujemy i obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Gotowy wyjmujemy i odciskamy z wody.
Paprykę kroimy w paseczki. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
ETAP 4
Sałatkę przepłukujemy i osuszamy.
Przygotowane płaty tortilli smarujemy majonezem. Na majonez wykładamy warstwę sałatki. Na sałatę wykładamy porcje dyni, mięsa, papryki, jarmużu. Całość posypujemy serem żółtym.
ETAP 5
Po nałożeniu nadzienia tortille zawijamy. Przewiązujemy je z dwóch stron dratwą, po czym przekrawamy na połowy.
Otrzymane porcje tortilli posypujemy natką pietruszki i podajemy