SUPERPRZEPIS

Dyniowa tortilla

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Dyniowa tortilla Więcej zdjęć (5)

Dyniowa tortilla to pomysł na pyszne śniadanie lub kolację. Polecam to połączenie smaków i kolorów.

Składniki:

Dyniowa tortilla

SKŁADNIKI

  • 4 płaty tortilli,
  • 1 dynia hokkaido,
  • 1 mały podwójny filet z kurczaka,
  • Sałatka zielona,
  • 0,5 czerwonej papryki,
  • 6 łodyg jarmużu,
  • Około 5 dag sera żółtego,
  • Majonez,
  • Przyprawa do kurczaka,
  • Tymianek,
  • Sól do smaku,
  • Pieprz do smaku,
  • Olej

Sposób przygotowania:

Dyniowa tortilla

ETAP 1

Dyniowa tortilla
dynię przyprawiamy i pieczemy

Dynię obieramy, usuwamy z niej gniazda nasienne i kroimy w paski. Tak przygotowaną oprószamy tymiankiem, solą oraz pieprzem. Następnie skrapiamy ją olejem i pieczemy w 180°C do miękkości. Upieczoną studzimy.

ETAP 2

Dyniowa tortilla
przyprawione mięso smażymy

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Otrzymane paski przyprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy do miękkości na oleju. Przysmażone mięso studzimy.

ETAP 3

Dyniowa tortilla
jarmuż obgotowujemy

Jarmuż pozbawiamy grubych łodyg. Miękkie liście przepłukujemy i obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Gotowy wyjmujemy i odciskamy z wody.
Paprykę kroimy w paseczki. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

ETAP 4

Dyniowa tortilla
na tortillę wykładamy nadzienie

Sałatkę przepłukujemy i osuszamy.
Przygotowane płaty tortilli smarujemy majonezem. Na majonez wykładamy warstwę sałatki. Na sałatę wykładamy porcje dyni, mięsa, papryki, jarmużu. Całość posypujemy serem żółtym.

ETAP 5

Dyniowa tortilla
zawijamy tortille i przewiązujemy dratwą

Po nałożeniu nadzienia tortille zawijamy. Przewiązujemy je z dwóch stron dratwą, po czym przekrawamy na połowy.
Otrzymane porcje tortilli posypujemy natką pietruszki i podajemy