Sposób przygotowania:
Dyniowe bułeczki z oliwkamiETAP 1
Do letniej wody dodajemy drożdże, cukier i około 2 łyżki mąki. Składniki mieszamy do ich połączenia. Tak przygotowany rozczyn pozostawiamy na około 10 minut pod przykryciem do wyrośnięcia.
Między czasie w misce umieszczamy: mąkę, sól, pieprz, kurkumę, dynię oraz oliwę.
ETAP 2
Do przygotowanych składników wlewamy wyrośnięty rozczyn. Ciasto zagniatamy około 15 minut. Powinno odchodzić od ręki.
ETAP 3
Na koniec dodajemy do niego przekrojone na połowę oliwki.
ETAP 4
Gotowe ciasto, po połączeniu z oliwkami przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Ciasto po wyrośnięciu wykładamy na stolnicę oprószoną mąką. Toczymy z niego gruby wałek, który następnie dzielimy na około 12 części (tyle wychodzi bułeczek).
ETAP 5
Z każdej części formujemy bułeczkę. Uformowane przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy pestkami dyni.
Tak przygotowane pozostawiamy na około 15 minut, by podrosły. Wyrośnięte wkładamy do nagrzanego piekarnika. Bułki pieczemy około 30 minut w 180°C do zrumienienia.
Gotowe wyjmujemy i studzimy.
SylaUla