jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Dyniowe bułeczki z oliwkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Żółty kolor bułeczek idealnie komponują się z czarnymi oliwkami. Dodatkowo smakują pysznie. Osobą lubiącym domowe pieczywo, oliwki i dynię, jak najbardziej polecam taki eksperyment.

Dyniowe bułeczki z oliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowe bułeczki z oliwkami

SKŁADNIKI

  • Ok 500 gram mąki chlebowej typ 650,
  • 40 gram świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki oleju,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 0,5 szklanki gęstego puree z dyni,
  • 1/3- 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
  • ok 1, 5 szklanki letniej wody,
  • mały słoiczek czarnych oliwek (ilość według uznania)

DODATKOWO:

Sposób przygotowania:

Dyniowe bułeczki z oliwkami

ETAP 1

Dyniowe bułeczki z oliwkami
w misce umieszczamy składniki bułeczek

Do letniej wody dodajemy drożdże, cukier i około 2 łyżki mąki. Składniki mieszamy do ich połączenia. Tak przygotowany rozczyn pozostawiamy na około 10 minut pod przykryciem do wyrośnięcia.

Między czasie w misce umieszczamy: mąkę, sól, pieprz, kurkumę, dynię oraz oliwę.

ETAP 2

Dyniowe bułeczki z oliwkami
rozczyn dodajemy do przygotowanych składników

Do przygotowanych składników wlewamy wyrośnięty rozczyn. Ciasto zagniatamy około 15 minut. Powinno odchodzić od ręki.

ETAP 3

Dyniowe bułeczki z oliwkami
oliwki dodajemy do ciasta

Na koniec dodajemy do niego przekrojone na połowę oliwki.

ETAP 4

Dyniowe bułeczki z oliwkami
gotowe ciasto dzielimy na 12 części

Gotowe ciasto, po połączeniu z oliwkami przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Ciasto po wyrośnięciu wykładamy na stolnicę oprószoną mąką. Toczymy z niego gruby wałek, który następnie dzielimy na około 12 części (tyle wychodzi bułeczek).

ETAP 5

Dyniowe bułeczki z oliwkami
uformowane bułeczki smakujemy jajkiem i posypujemy pestkami dyni

Z każdej części formujemy bułeczkę. Uformowane przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy pestkami dyni.

Tak przygotowane pozostawiamy na około 15 minut, by podrosły. Wyrośnięte wkładamy do nagrzanego piekarnika. Bułki pieczemy około 30 minut w 180°C do zrumienienia.

Gotowe wyjmujemy i studzimy.