Sposób przygotowania:
Orzechowe muffinki z gruszkąETAP 1
Sypkie składniki (mąki, orzechy, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika ) łączymy ze sobą.
ETAP 2
Gruszki obieramy i kroimy w kostkę.
ETAP 3
Do miski wybijamy jajka. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszystą masę.
ETAP 4
Do puszystej masy jajecznej dodajemy sypkie składniki oraz wlewamy olej i mleka. Całość miksujemy do połączenia składników. Do gotowego ciasta dodajemy pokrojone owoce. Łączymy je z ciastem za pomocą łyżki.
ETAP 5
Gotowe ciasto przekładamy do foremek na muffiny wypełniając je do ¾ ich wysokości. Wierzch ciasta posypujemy cukrem trzcinowym i krojonymi orzechami.
Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Muffinki pieczemy około 25 minut w 180°C.