jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Orzechowe muffinki z gruszką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Muffinki wychodzą nie za słodkie, wilgotne dzięki obecności owoców i aromatyczne. Najbardziej lubię w nich chrupiący, orzechowy wierzch.

Orzechowe muffinki z gruszką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Orzechowe muffinki z gruszką

SKŁADNIKI

  • 2 jajka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 0,5 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000,
  • ¾ szklanki mielonych orzechów włoskich,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1 łyżka przyprawy do piernika,
  • ¼ łyżeczki sody,
  • 1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 gruszki,
  • cukier trzcinowy do posypania po wierzchu,
  • pokrojone orzechy do posypania po wierzchu,
  • ewentualnie cukier puder do podania

Sposób przygotowania:

Orzechowe muffinki z gruszką

ETAP 1

Orzechowe muffinki z gruszką
w jednej misce umieszczamy sypkie składniki

Sypkie składniki (mąki, orzechy, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika ) łączymy ze sobą.

ETAP 2

Orzechowe muffinki z gruszką
obrane gruszki kroimy na mniejsze części

Gruszki obieramy i kroimy w kostkę.

ETAP 3

Orzechowe muffinki z gruszką
jajka z cukrem umieszczamy w misce

Do miski wybijamy jajka. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszystą masę.

ETAP 4

Orzechowe muffinki z gruszką
Pokrojone gruszki łączymy z ciastem

Do puszystej masy jajecznej dodajemy sypkie składniki oraz wlewamy olej i mleka. Całość miksujemy do połączenia składników. Do gotowego ciasta dodajemy pokrojone owoce. Łączymy je z ciastem za pomocą łyżki.

ETAP 5

Orzechowe muffinki z gruszką
Ciasto umieszczamy w przygotowanych kokilkach

Gotowe ciasto przekładamy do foremek na muffiny wypełniając je do ¾ ich wysokości. Wierzch ciasta posypujemy cukrem trzcinowym i krojonymi orzechami.


Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Muffinki pieczemy około 25 minut w 180°C.