Sposób przygotowania:
Gęsie udka z dynią i pieczarkamiETAP 1
W naczyniu żaroodpornym łączymy ze sobą miód i wino.
ETAP 2
Udka nacieramy rozmarynem, pokrojonym w plasterki czosnkiem, solą, pieprzem oraz papryką do smaku.
ETAP 3
Tak przygotowane przekładamy do naczynia żaroodpornego układając je skórą do dołu.
Udka pieczemy 2 godziny w 180°C. W połowie pieczenia odwracamy je, tak by skóra znalazła się u góry.
Miedzy czasie przygotowujemy pieczarki oraz dyniowe risotto.
ETAP 4
PIECZARKI:Pieczarki przepłukujemy i osuszamy. Osuszone kroimy w plasterki. Pokrojone przysmażamy na niewielkiej ilości oleju. W trakcie smażenia doprawiamy je do smaku według uznania.
ETAP 5
RISOTTO: Cebulę kroimy w kostkę. Pokrojoną przysmażamy na oleju. Do szklistej dodajemy ryż. Całość przysmażamy razem około 1-2 minuty, a następnie podlewamy winem. Gdy wino się zredukuje danie podlewamy stopniowo bulionem oraz dodajemy do niego pokrojoną w kostkę dynię.
ETAP 6
Całość gotujemy na wolnym ogniu co jakiś czas mieszamy je. W trakcie gotowania risotto doprawiamy do smaku. U mnie gotowało się około 20 minut. Po tym czasie dynia powinna się częściowo rozpaść. Gdy ryż przestanie już wchłaniać płyn dodajemy do całości parmezan. Całość mieszamy do połączenia się składników i rozpuszczenia sera.
PODANIE:
Mając przygotowane wszystkie składniki dania, na talerz wykładamy udko. Koło niego umieszczamy porcje risotta oraz pieczarek. Danie posypujemy natką pietruszki i podajemy.
SylaUla
pyszalka