jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Gęsie udka z dynią i pieczarkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Połączenie gęsiny, dyniowego risotta i smażonych pieczarek nie ma sobie równych:). Danie gorąco polecam. Nie tylko smak dania zachwyca, ale i zestawienie na talerzu jesiennych kolorów brązu i żółci

Gęsie udka z dynią i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gęsie udka z dynią i pieczarkami

UDKA

PIECZARKI

DYNIOWE RISOTTO

  • 1 mała cebula,
  • ¾ szklanki ryżu arborio,
  • 3 łyżki oleju,
  • 0,5 dyni hokkaido,
  • Sól do smaku,
  • Papryka ostra do smaku,
  • Około 800 ml bulionu drobiowego,
  • ¼ szklanki wina,
  • 2 łyżki tartego parmezanu

DODATKOWO:

  • Natka pietruszki do podania,
  • Zielona sałatka do podania

Sposób przygotowania:

Gęsie udka z dynią i pieczarkami

ETAP 1

Gęsie udka z dynią  i pieczarkami
wino łączymy z miodem

W naczyniu żaroodpornym łączymy ze sobą miód i wino.

ETAP 2

Gęsie udka z dynią  i pieczarkami
udka nacieramy przyprawami

Udka nacieramy rozmarynem, pokrojonym w plasterki czosnkiem, solą, pieprzem oraz papryką do smaku.

ETAP 3

Gęsie udka z dynią  i pieczarkami
udka przekładamy do naczynia żaroodpornego

Tak przygotowane przekładamy do naczynia żaroodpornego układając je skórą do dołu.
Udka pieczemy 2 godziny w 180°C. W połowie pieczenia odwracamy je, tak by skóra znalazła się u góry.
Miedzy czasie przygotowujemy pieczarki oraz dyniowe risotto.

ETAP 4

Gęsie udka z dynią  i pieczarkami
grzyby kroimy w plasterki

PIECZARKI:Pieczarki przepłukujemy i osuszamy. Osuszone kroimy w plasterki. Pokrojone przysmażamy na niewielkiej ilości oleju. W trakcie smażenia doprawiamy je do smaku według uznania.

ETAP 5

Gęsie udka z dynią  i pieczarkami
Dynię dodajemy do ryżu

RISOTTO: Cebulę kroimy w kostkę. Pokrojoną przysmażamy na oleju. Do szklistej dodajemy ryż. Całość przysmażamy razem około 1-2 minuty, a następnie podlewamy winem. Gdy wino się zredukuje danie podlewamy stopniowo bulionem oraz dodajemy do niego pokrojoną w kostkę dynię.

ETAP 6

Gęsie udka z dynią  i pieczarkami
risotto doprawiamy do smaku w trakcie gotowania

Całość gotujemy na wolnym ogniu co jakiś czas mieszamy je. W trakcie gotowania risotto doprawiamy do smaku. U mnie gotowało się około 20 minut. Po tym czasie dynia powinna się częściowo rozpaść. Gdy ryż przestanie już wchłaniać płyn dodajemy do całości parmezan. Całość mieszamy do połączenia się składników i rozpuszczenia sera.

PODANIE:

Mając przygotowane wszystkie składniki dania, na talerz wykładamy udko. Koło niego umieszczamy porcje risotta oraz pieczarek. Danie posypujemy natką pietruszki i podajemy.