Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Szarlotka z kruszonką cini minis

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szarlotka na kruchym cieście, z jabłkami krojonymi w plasterki i cynamonową kruszonką. Kruszonka swój smak i aromat zawdzięcza znanym, cynamonowym płatkom śniadaniowym.

Szarlotka z kruszonką cini minis

Składniki:

Szarlotka z kruszonką cini minis

 

CIASTO KRUCHE:

KRUSZONKA:

Sposób przygotowania:

Szarlotka z kruszonką cini minis

ETAP 1:

Szarlotka z kruszonką cini minis
Rozdrobnione płatki wymieszać z mąką i masłem.

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, a następnie skroić na plasterki. Można to zrobić na tarce, tak jak kroimy ogórki na mizerię. Jabłka oprószyć cynamonem.

Przygotować kruszonkę. Płatki śniadaniowe zmiksować w rozdrabniaczu. Połączyć z mąką i miękkim masłem rozcierając wszystko w palcach. Odstawić do lodówki.

ETAP 2:

Szarlotka z kruszonką cini minis
Na ciasto wyłożyć pokrojone w plasterki jabłka.

Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z krupczatką, proszkiem do pieczenia i cukrem. Posiekać razem z zimnym masłem dodając jajko i zimne mleko. Szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera.

Formę o wymiarach 22 x 36 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. 

Ciasta rozwałkować i wylepić dno formy. Wyłożyć przygotowane jabłka, a na wierzch rozłożyć schłodzoną kruszonkę.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez ok 45 min. Smacznego :)