Jazzowe Smaki

Jazzowe Smaki

Starszy Kucharz
[Przepisów: 17]

Muffinki śliwkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Super szybkie i super smaczne muffinki śliwkowe to genialny pomysł na przyjęcie niespodziewanych gości, lub zaspokojenie nagłego głodu

Muffinki śliwkowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Muffinki śliwkowe

 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 120 gramów cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 300 gramów kefiru
  • 6 śliwek pokrojonych w kostkę
  • kilka łyżeczek cukru brązowego

Sposób przygotowania:

Muffinki śliwkowe
Przygotować dwie miski. W jednej wymieszamy suche składniki, w drugiej mokre. To jest podstawowa zasada przy przygotowywaniu muffinek. Kiedy wymieszamy już zawartości w obu miskach, dodajemy mokre składniki do suchych. Mieszamy drewnianą łyżką, tak długo aż połączymy składniki. Nie używamy miksera. Następnie dodajemy pokrojone śliwki i również mieszamy. Przygotowujemy formę na muffinki i wykładamy ją papilotkami. Do każdej foremki przekładamy po dużej łyżce masy i posypujemy ją na górze łyżeczką brązowego cukru. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 25 minut.
Muffinki śliwkowe
Surowa masa muffinkowa po dorzuceniu pokrojonych śliwek
Muffinki śliwkowe
Masa muffinkowa przełożona do formy i posypana cukrem
Muffinki śliwkowe
Upieczone muffinki, jeszcze przed wyjęciem z formy