Kajoza

Kajoza

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 113]

Muffinki wytrawne

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Prosta, szybka, ładnie wyglądająca przekąska dla fanów muffinek, ale niekoniecznie na słodko.

Muffinki wytrawne

Składniki:

Muffinki wytrawne

 

  • 2 cebule
  • ser żółty
  • 250g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 6 łyżek oleju
  • 150ml maślanki
  • szynka
  • sól

Sposób przygotowania:

Muffinki wytrawne
Cebulę pokroić, zeszklić, przesypać do miseczki, dodać szynkę pokrojoną w kosteczkę + starty żółty ser + mąka + proszek do pieczenia + szczypta soli. Wszystko wymieszać. W osobnej miseczce zmieszać olej i maślankę. Mokre składniki dodać do suchych. Wszystko wymieszać i nakładać do foremek na muffinki. Bardzo dobrze nadają się foremki silikonowe, bo ciasto jest dość płynne, więc łatwo je nakładać do miękkich foremek, a foremki są odporne na wysokie temperatury i nic do nich nie przywiera.