Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Muffinki z bananem i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Kolejne babeczki do szkoły dla córki i koleżanek. Mówią, że pyszne ;) Córka lubi 'przemycać warzywa' w słodkościach.

Muffinki z bananem i marchewką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Muffinki z bananem i marchewką

 

  • Mokre:
  • 1 szklanka kefiru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • Suche:
  • 2 szklanki mąki orkiszowej typ 812
  • 0,75 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 czubata łyżka karobu
  • +1 marchewka
  • +1 banan

Sposób przygotowania:

Muffinki z bananem i marchewką
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. W jednej misce wymieszać składniki mokre: kefir, olej i jajka. W drugiej misce wymieszać suche: mąkę orkiszową, cukier trzcinowy, proszek, sodę i karob.

Banana obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce. Wrzucić do mokrych składników, dodać banana, wymieszać.

Połączyć zawartość obu misek. Nałożyć ciasto do formy wyłożonej papilotkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut.

Wystudzić na kratce.  
Muffinki z bananem i marchewką
olej i kefir wymieszać, dodać jajka i zmiksować
Muffinki z bananem i marchewką
mąkę zmieszać z karobem, cukrem, proszkiem i sodą
Muffinki z bananem i marchewką
banana obranego ze skórki pokroić w kostkę
Muffinki z bananem i marchewką
do mokrych skłądników dodać startą marchewkę i pokrojonego banana
Muffinki z bananem i marchewką
wymieszać mokre z suchymi i nałożyć do foremek