OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Zapiekanka "Gołąbek"

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Dlaczego Gołąbek? Bo w smaku delikatnie przypomina tradycyjne gołąbki :) Wersja wzbogacona o inne warzywa, no i oczywiście inna forma przygotowania :) Polecam przepyszną zapiekankę.

Zapiekanka "Gołąbek" Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zapiekanka "Gołąbek"

 

  • ok. 1 kg mięsa mielonego
  • ok. 1 kg kapusty białej
  • puszka groszku
  • puszka kukurydzy
  • puszka pomidorów krojonych w zalewie
  • 200 g ryżu
  • czerwona cebula
  • 2 łyżeczki: oregano, majeranku , lubczyku, marynaty klasycznej do mięs
  • 1 łyżeczka soli
  • olej
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

Zapiekanka "Gołąbek"
Mięso mielone przyprawić i odstawić na godzinę. Następnie podsmażyć na czerwonej cebuli.

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Kapustę ze szatkować.

W naczyniu żaroodpornym umieścić kapustę, kukurydzę, groszek i pomidory. Wymieszać. Dodać mięso i ryż , wymieszać dokładnie całość.

"Wygładzić" z wierzchu i polać rozbełtanymi jajkami. Zapiekać ok 1-1,5h w 180*C  
Zapiekanka "Gołąbek"
mięso mielone mocno przyprawiamy by było intensywne w smaku
Zapiekanka "Gołąbek"
w naczyniu mieszamy kukurydzę, groszek i pomidory
Zapiekanka "Gołąbek"
Warzywa wymieszać z mięsem mielonym i ryżem
Zapiekanka "Gołąbek"
Całość polać rozbełtanym jajkiem i zapiekać
Zapiekanka "Gołąbek"
Zapiekanka gotowa!:)