Sposób przygotowania:
Ciasto skandynawskieEtap 1
Rodzynki namoczyć w alkoholu. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem i gałką muszkatołową.
Marchew utrzeć na średnich oczkach, dodać do mąki. Kolejno wsypać cukier, rodzynki, wlać olej i rozmącone jajka. Całość dokładnie połączyć.
Formę z kominem nasmarować masłem i oprószyć bułką tartą, wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 45 minut (do suchego patyczka).
Etap 2:
Ostudzić, wyciągnąć z formy. Polać lukrem.
Magdalena88
misia5
niezły kąsek
Hrabina w kuchni
Dzięki :)
Hrabina w kuchni
Na świątecznym stole też da radę ;)
Hrabina w kuchni
Ja też nie jestem największą fanką ciast marchewkowych, ale to zdecydowanie dało radę. Miękkie, wilgotne...a rodzynki można zastąpić czymś innym, co zdecydowanie bardziej do Ciebie przemawia :)