Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Ciasto skandynawskie

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Przepis na to ciasto mam już ładnych parę lat, ale wreszcie doczekał się realizacji, z tym że rodzynki namoczyłam w alkoholu.

Ciasto skandynawskie

Składniki:

Ciasto skandynawskie

 

Sposób przygotowania:

Ciasto skandynawskie

Etap 1

Ciasto skandynawskie
Z podanych składników przygotować ciasto, przelać do formy.

Rodzynki namoczyć w alkoholu. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem i gałką muszkatołową.

Marchew utrzeć na średnich oczkach, dodać do mąki. Kolejno wsypać cukier, rodzynki, wlać olej i rozmącone jajka. Całość dokładnie połączyć.

Formę z kominem nasmarować masłem i oprószyć bułką tartą, wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 45 minut (do suchego patyczka).

Etap 2:

Ciasto skandynawskie
Ostudzone i wyciągnięte z formy ciasto polać lukrem.

Ostudzić, wyciągnąć z formy. Polać lukrem.