Sposób przygotowania:
Muffinki z cydrem i jabłkamiKruszonka:
Składniki kruszonki należy połączyć - rozcierając palcami do momentu uzyskania niewielkich piaskowych grudek (zalecam zimne masło).
Jabłka:
Jabłka należy pokroić w grubszą kostkę.
Masa:
W pierwszej misce wymieszać składniki suche, czyli mąkę, cukier, cynamon oraz proszek do pieczenia, w drugiej mokre - jajko, olej oraz cydr.
Zawartość obu miseczek zmiksować lub wymieszać łyżką do momentu połączenia się całości, nie dłużej.
Na końcu do masy należy wmieszać jabłka.
Wypełnianie papilotek:
Metalową blaszkę do muffinek należy wyłożyć papilotkami, a następnie wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek).
Muffinki posypać kruszonką i opcjonalnie oprószyć cukrem cynamonowym lub samym cynamonem.
Pieczenie:
Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 190 stopniach.
Gotowe należy wyjąć z formy, a następnie ostudzić na kratce.
gusia1000
Di bloguje