Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1343]

Muffinki z cydrem i jabłkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
  • KALORIE: 120
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Muffinki są pyszne mięciutkie, wilgotne i mocno jabłkowe. Ciastka są wyjątkowo lekkie oraz bardzo puszyste.

Muffinki z cydrem i jabłkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Muffinki z cydrem i jabłkami

9 sztuk:

  • 100g mąki pszennej
  • 90g cukru (można nieco mniej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • 1 jajko
  • 75 ml cydru jabłkowego
  • 50 ml oleju

Dodatkowo:

Kruszonka:

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 2 łyżki cukru

Opcjonalnie:

  • cukier cynamonowy/cynamon do posypania

Sposób przygotowania:

Muffinki z cydrem i jabłkami

Kruszonka:

Muffinki z cydrem i jabłkami
Kruszonka powinna przypominać grudki piasku.

Składniki kruszonki należy połączyć - rozcierając palcami do momentu uzyskania niewielkich piaskowych grudek (zalecam zimne masło).

Jabłka:

Muffinki z cydrem i jabłkami
Gatunek jabłek to wybór całkowicie indywidualny.

Jabłka należy pokroić w grubszą kostkę.

Masa:

Muffinki z cydrem i jabłkami
Ciasta na muffiny nie należy zbyt długo mieszać.

W pierwszej misce wymieszać składniki suche, czyli mąkę, cukier, cynamon oraz proszek do pieczenia, w drugiej mokre - jajko, olej oraz cydr.

Zawartość obu miseczek zmiksować lub wymieszać łyżką do momentu połączenia się całości, nie dłużej.
Na końcu do masy należy wmieszać jabłka.

Wypełnianie papilotek:

Muffinki z cydrem i jabłkami
Papilotek nie należy wypełniać większą ilością niż 3/4 ich wysokości.

Metalową blaszkę do muffinek należy wyłożyć papilotkami, a następnie wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek).
Muffinki posypać kruszonką i opcjonalnie oprószyć cukrem cynamonowym lub samym cynamonem.

Pieczenie:

Muffinki z cydrem i jabłkami
Muffinki powinny być zarumienione.

Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 190 stopniach.
Gotowe należy wyjąć z formy, a następnie ostudzić na kratce.


Tagi:

muffinki