zielonykoralik

zielonykoralik

Szef Kuchni
[Przepisów: 62]

Muffinki z jabłkami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dziś jak byłam w sadzie i zobaczyłam papierówki i naszedł mnie pomysł na muffinki z jabłkami. Wyszły pyszne!!

Muffinki z jabłkami i kruszonką

Składniki:

Muffinki z jabłkami i kruszonką

 

  • 5szt jabłek
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka

 

  • Kruszonka:
  • 1/4 kostki rozpuszczonego masła lub margaryny
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki

 

Sposób przygotowania:

Muffinki z jabłkami i kruszonką
Rozpoczynamy od jabłek, obieramy i ścieramy na tarce. Tak jak w każdych muffinkach w jednej misce należy wymieszać składniki suche: mąka, cukier, proszek do pieczenia , natomiast w drugiej mokre: mleko i olej. Łączymy składniki suche i mokre i mieszamy łyżką. Gotowe ciasto wlewamy do foremek, wkładamy po łyżce jabłek i posypujemy kruszonką. Kruszonka wykonanie: wymieszać łyżką wszystkie składniki. Pieczemy przez 30 min w temp 180 stopni.