Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Muffinki z czekoladą i jagodami kamczackimi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne muffinki na śmietance kremówce z kawałkami czekolady i jagodami kamczackimi. Idealne na podwieczorek, poczęstunek czy na piknik. Polecam.

Muffinki z czekoladą i jagodami kamczackimi

Składniki:

Muffinki z czekoladą i jagodami kamczackimi

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • 50 ml oleju
  • pół szklanki kaszy manny
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 %
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka jagód kamczackich ( świeżych lub mrożonych )

Sposób przygotowania:

Muffinki z czekoladą i jagodami kamczackimi
1. Jajka miksujemy z cukrami na puszystą masę, następnie wlewamy olej i śmietankę i chwilę miksujemy. Wsypujemy kaszę mannę, mąkę i proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy czekoladę pokrojoną w małą kostkę i jagody kamczackie ( świeże płuczemy i dokładnie osuszamy, a mrożonych nie musimy rozmrażać ) i dokładnie mieszamy łyżką.

2. Tak wykonane ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami.

3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia i suchego patyczka.

4. Upieczone studzimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek.

Mrożonych jagód nie musimy rozmrażać.

Świeże owoce myjemy i dokładnie osuszamy.