cherrycola

cherrycola

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Muffinki z czekoladą i nutellą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mocno czekoladowe muffinki z nutellą i kolorową posypką

Muffinki z czekoladą i nutellą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki z czekoladą i nutellą

 

  • 2 jajka
  • 20 dag cukru
  • 10 dag mąki
  • 6 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka
  • 20 dag masła
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • najmniejsze opakowanie nutelli (szklanka)
  • kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Muffinki z czekoladą i nutellą
Jajka utrzeć z cukrem na białą pianę. Następnie dodać mleko. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać kakao. Wszystkie suche składniki dodać do jajek. Na koniec dodajemy miękkie masło. Całość dokładnie mieszamy. Czekoladę rozdrabniamy, dodajemy do ciasta. Do blaszki na muffinki wkładamy papierowe foremki. Wypełniamy je w 3/4 masą. Z podanej ilości wyjdzie ok. 15 muffinek. Pieczemy je przez 30-35 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu, smarujemy obficie nutellą i posypujemy kolorową posypką. Smacznego.
Muffinki z czekoladą i nutellą
Składniki potrzebne do przygotowania muffinek
Muffinki z czekoladą i nutellą
Z podanych składników wyjdzie nam gęsta, czekoladowa masa
Muffinki z czekoladą i nutellą
Masą napełniamy foremki i pieczemy przez ok 30 minut
Muffinki z czekoladą i nutellą
Muffinki smarujemy obficie nutellą, a następnie posypujemy posypką