Sposób przygotowania:
Drożdżówki z truskawkamiETAP 1:
Margarynę roztopić w garnku i odstawić żeby przestygła. Drożdże wymieszać z dwoma łyżkami cukru i ciepłym mlekiem, dać w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski dać mąkę, wyrośnięte drożdże, dodać żółtka, pozostały cukier , cukier waniliowy i szczyptę soli. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od ręki, wtedy przykryć je ściereczką i dać w ciepłe do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie, robić z niego kuleczki.
ETAP 2:
Lekko rozwałkować małe placuszki i ułożyć na brytfance wysmarowanej tłuszczem.
ETAP 3:
W każdym placuszku zrobić wgłębienie i posmarować naokoło roztrzepanym jajkiem.
ETAP 4:
Na środku każdego placuszka położyć po kilka truskawek.
ETAP 5:
Piec około 50-60 minut w temp. 200 stopni.
ETAP 6:
Jak drożdżówki przestygną to posypać je cukrem pudrem.
SylaUla
bietka
Oczywiście że tak :)