SUPERPRZEPIS

Drożdżówki z truskawkami

  • 2
  • bietka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Drożdżówki z truskawkami

W sezonie truskawkowym takie drożdżóweczki obowiązkowo goszczą na naszym stole. Są idealne do popołudniowej kawki albo herbatki.

Składniki:

Drożdżówki z truskawkami

Ciasto:

Nadzienie:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z truskawkami

ETAP 1:

Drożdżówki z truskawkami
Gdy ciasto wyrośnie, robić z niego kuleczki.

Margarynę roztopić w garnku i odstawić żeby przestygła. Drożdże wymieszać z dwoma łyżkami cukru i ciepłym mlekiem, dać w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do miski dać mąkę, wyrośnięte drożdże, dodać żółtka, pozostały cukier , cukier waniliowy i szczyptę soli. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od ręki, wtedy przykryć je ściereczką i dać w ciepłe do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie, robić z niego kuleczki.

ETAP 2:

Drożdżówki z truskawkami
Lekko rozwałkować małe placuszki i ułożyć na brytfance wysmarowanej tłuszczem.

Lekko rozwałkować małe placuszki i ułożyć na brytfance wysmarowanej tłuszczem.

ETAP 3:

Drożdżówki z truskawkami
W każdym placuszku zrobić wgłębienie i posmarować naokoło roztrzepanym jajkiem.

W każdym placuszku zrobić wgłębienie i posmarować naokoło roztrzepanym jajkiem.

ETAP 4:

Drożdżówki z truskawkami
Na środku każdego placuszka położyć po kilka truskawek.

Na środku każdego placuszka położyć po kilka truskawek.

ETAP 5:

Drożdżówki z truskawkami
Piec około 50-60 minut w temp. 200 stopni.

Piec około 50-60 minut w temp. 200 stopni.

ETAP 6:

Drożdżówki z truskawkami
Jak drożdżówki przestygną to posypać je cukrem pudrem.

Jak drożdżówki przestygną to posypać je cukrem pudrem.