Anetka123

Anetka123

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Muffinki z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Muffinki są z dodatkiem kakao, ale można je zrobić bez kakao. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Muffinki z jabłkami

Składniki:

Muffinki z jabłkami

 

  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4-5 jabłek
  • cukier waniliowy
  • szklanka maślanki
  • pół szklanki oleju
  • 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Muffinki z jabłkami

ETAP 1:

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy kostkę. W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i kakao.

W drugiej misce mieszamy mokre składniki: jajka, olej, maślankę miksujemy do połączenia wszystkich składników. Po zmiksowaniu dodajemy suche składniki i mieszamy delikatnie łyżką. Po połączeniu wszystkich składników dodajemy jabłka delikatnie mieszamy. Ciasto napełnić do 3/4 wysokości silikonowe foremki na muffinki. Piec około 25 minut w temperaturze 175 stopni.