Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Czekoladowe ciasto z pieczonych buraków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto jest naprawdę pyszne, wilgotne oraz takie mooocno czekoladowe! Poza tym nie wymaga wielkich umiejętności i długo pozostaje świeże. Buraki są niewyczuwalne, więc nikt nie zorientuje się co jest tym tajemniczym składnikiem.

Czekoladowe ciasto z pieczonych buraków Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Czekoladowe ciasto z pieczonych buraków

Forma o średnicy 22-23 cm, ciasto:

  • 250g puree z upieczonych buraków (mogą być również ugotowane)
  • 3 jajka
  • 200 ml oleju
  • 200g cukru
  • 175g mąki pszennej
  • 50g kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g gorzkiej czekolady

Polewa:

  • 50g gorzkiej/mlecznej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki 36%/mleka
  • 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciasto z pieczonych buraków

Buraki:

Czekoladowe ciasto z pieczonych buraków
Buraki mągą być upieczone lub ugotowane, choć wybieram tą pierwszą opcję.

Puree z buraków powinno być idealnie zmiksowane, bez grudek.

Masa:

Czekoladowe ciasto z pieczonych buraków
Wszystkie składniki ciasta powinny być dokładnie połączone.

W jednej misce połączyć przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz cukier, a w drugiej zblendować puree z buraków, jajka i olej.
Następnie wszystko razem dokładnie wymieszać za pomocą rózgi lub łyżki, ale tylko do połączenia się składników.
Na końcu wmieszać drobno posiekaną czekoladę.

Pieczenie:

Czekoladowe ciasto z pieczonych buraków
Ciasto należy piec do tzw. "suchego patyczka".

Ciasto przelać do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40-45 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.

Polewa:

Czekoladowe ciasto z pieczonych buraków
Polewę można przygotować z dowolnej czekolady.

W niewielkim garnuszku należy podgrzać śmietankę lub mleko z dodatkiem miodu i tuż przez zagotowaniem całość zdjąć z ognia.
Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2-3 minuty.
Następnie wszystko wymieszać do uzyskania aksamitnego sosu czekoladowego i pozostawić do delikatnego zgęstnienia.
Lekko gęstą polewę rozprowadzić po ostudzonym cieście.