Sposób przygotowania:
Czekoladowe ciasto z pieczonych burakówBuraki:
Puree z buraków powinno być idealnie zmiksowane, bez grudek.
Masa:
W jednej misce połączyć przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz cukier, a w drugiej zblendować puree z buraków, jajka i olej.
Następnie wszystko razem dokładnie wymieszać za pomocą rózgi lub łyżki, ale tylko do połączenia się składników.
Na końcu wmieszać drobno posiekaną czekoladę.
Pieczenie:
Ciasto przelać do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40-45 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
Polewa:
W niewielkim garnuszku należy podgrzać śmietankę lub mleko z dodatkiem miodu i tuż przez zagotowaniem całość zdjąć z ognia.
Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2-3 minuty.
Następnie wszystko wymieszać do uzyskania aksamitnego sosu czekoladowego i pozostawić do delikatnego zgęstnienia.
Lekko gęstą polewę rozprowadzić po ostudzonym cieście.