gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Sernik królewski

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smakowity ponadczasowy sernik królewski. Kruche kakaowe ciasto plus aksamitna masa serowa. Przepyszny.

Sernik królewski

Składniki:

Sernik królewski

Ciasto;

  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 g zimnego masła,
  • 80 g cukru,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa serowa;

  • 1 kg tłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie,
  • 5 jajek (białka oddzielone od żółtek),
  • 200 g masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g),
  • łyżka budyniu waniliowego.

Sposób przygotowania:

Sernik królewski
Ciasto;

Zpodanych składników zagniatamy dość szybko ciasto. Dzielimy na 2 części i wkładmay do lodówki na 2 godziny lub zamrażalnika na 1 godzinę.

Masa serowa;

W misce ucieramy cukier z masłem. Dodajemy stopniowo żółtka ciągle ubijając na małych obrotach. Nastepnie dodajemy łyżką ser twarogowy i budyń. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą, mieszamy delikatnie łyżką do połączenia się składników.

Blaszkę 25 x 35 cm wykąłdamy paperem do pieczenia.

Jedną część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wykładamy na spód blachy. Następnie wykładamy masę serową. Na masę serową ścieramy drugą część ciasta.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach.

Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku.

Smacznego