Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Piernikowo-miodowe ciasto z polewą czekoladową

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne ciasto pachnące piernikiem. Niezwykle mięciutkie i puszyste. Idealne z filiżanką kawy. Pysznie smakuje.

Piernikowo-miodowe ciasto z polewą czekoladową

Składniki:

Piernikowo-miodowe ciasto z polewą czekoladową

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki dowolnego dżemu ( może być marmolada )
  • 1 szklanka mleka
  • 2 i pół szklanki mąki tortowej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki oleju
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 2 łyżki prawdziwego miodu
  • 1 przyprawa do piernika
  • pół szklanki orzechów włoskich posiekanych

Polewa:

  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • odrobina gorącej wody

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Piernikowo-miodowe ciasto z polewą czekoladową
1. Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy dżem, miód prawdziwy i olej i chwilę miksujemy, następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki: mleko, kakao, przyprawę do piernika, sodę, proszek i mąkę. Miksujemy na gładkie ciasto. Na koniec do ciasta wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy.

2. Pieczenie: Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.

Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy.

3. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista.

4. Podanie: Polewę rozsmarowujemy równomiernie na cieście i posypujemy orzechami. Odstawiamy do zastygnięcia polewy. Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.

Tagi:

deser ciasto