Mama niejadka

Mama niejadka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Muffinki z jabłkiem bezglutenowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bezglutenowe muffinki idealne w diecie 3xbez (bez glutenu, bez cukru, bez nabiału). Idealne dla małych i dużych alergików.

Muffinki z jabłkiem bezglutenowe

Składniki:

Muffinki z jabłkiem bezglutenowe

 

  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1 łyżka błonnika witalnego (babka płesznik+jajowata)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
  • 1 duże starte na drobnych oczkach jabłko
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
  • 1 szklanka mleka roślinnego (lub wody)

Sposób przygotowania:

Muffinki z jabłkiem bezglutenowe
Przesiać przez sito mąki (kokosowa+gryczana+ ryżowa). Wymieszać z cynamonem i sodą. Dodać starte na drobnych oczkach jabłko i resztę składników. Dokładnie wymieszać. Formować kuleczki i wkładać do foremek na muffinki.

Piec ok. 15-20 minut w 180stopniach. Najlepiej smakują pierwszego dnia po przygotowaniu.