Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Makowo- bakaliowe mini babeczki do koszyczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Makowo- bakaliowe mini babeczki do koszyczka- nie może ich zabraknąć na wielkanocnym stole. Każdemu będą smakować.

Makowo- bakaliowe mini babeczki do koszyczka

Składniki:

Makowo- bakaliowe mini babeczki do koszyczka

 

  • 200 ml mleka,
  • 100 ml oleju,
  • 2 jajka,
  • 2/3 szklanki cukru pudru,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki suchego maku,
  • 100g mieszanki keksowej,
  • 30g skórki pomarańczowej,
  • 1 tabliczka białej czekolady,
  • kolorowa posypka i perełki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Makowo- bakaliowe mini babeczki do koszyczka
1. Mleko mieszam trzepaczką razem z jajkami i olejem. W osobnym naczyniu mieszam mąkę razem z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i makiem.

2. Składniki suche stopniowo dodaję do masy płynnej. Dokładnie mieszam. Na końcu do ciasta dodaję mieszankę keksową oraz skórkę pomarańczową. Mieszam.

3. Ciasto przekładam do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą foremek na babeczki (do ¾ wysokości). Babeczki piekę około 25 minut w temperaturze 200 stopni.

4. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Czekoladą polewam wierzch przestudzonych babeczek. Babeczki posypuję kolorową posypką i perełkami.