katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Babeczki murzynkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne, wilgotne babeczki z cynamonową nutką . Murzynkowe babeczki pyszne dla małych i dużych do herbatki.

Babeczki murzynkowe

Składniki:

Babeczki murzynkowe

 

  • jajka 2 szt
  • mąka 2 szkl
  • kakao 3 łyżki
  • cynamon 1 łyżeczka
  • cukier 1 szkl
  • masło albo margaryna (miękkie) 1/2 kostki (250g)
  • dżem 4 łyżki
  • mleko ok 1 szkl
  • soda 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Babeczki murzynkowe
Łączymy sypkie składniki czyli mąkę z kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą.

Jajka wybijamy do miski, dodajemy masło albo margarynę, dżem i cukier. Chwilę miksujemy. Dodajemy połączone sypkie składniki oraz mleko. Miksujemy do połączenia składników.

Małe foremki do babeczek natłuszczamy i nakładamy do nich ciasto do ok 1/2 wysokości foremki a nawet trochę więcej.

Pieczemy 25-30 min w 180-190 stopniach.

Wystudzone babeczki można oprószyć cukrem pudrem albo polać polewą czekoladową.