Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Muffinki z jagodami, czekoladą i kokosem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne muffinki z dużą ilością jagód kamczackich, białej czekolady i wiórek kokosowych. Idealne na podwieczorek. Polecam.

Muffinki z jagodami, czekoladą i kokosem

Składniki:

Muffinki z jagodami, czekoladą i kokosem

Ciasto:

  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru pudru
  • 75 ml oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • pół szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek wiórek kokosowych
  • 5 kopiastych łyżek jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 10 dag białej czekolady
  • 1 szklanka jagód kamczackich ( świeżych lub mrożonych )

Sposób przygotowania:

Muffinki z jagodami, czekoladą i kokosem
1. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry, miksujemy na puszystą masę, wlewamy olej i chwilę miksujemy, dodajemy jogurt, obie mąki, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe, miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodajemy czekoladę pokrojoną w małą kostkę i jagody kamczackie i dokładnie mieszamy. Świeże owoce wcześniej myjemy i osuszamy. Mrożonych nie musimy rozmrażać.

2. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami.

3. Muffinki pieczemy do ładnego zrumienienia się i suchego patyczka przez około 40 minut w temperaturze 180.

4. Upieczone studzimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek.

Mrożonych owoców nie musimy rozmrażać.

Świeże owoce płuczemy i dokładnie osuszamy.