Sposób przygotowania:
Miękkie, delikatne babeczki, muffinki z jagodami
Nastawić piekarnik na 190 st. C z grzaniem góra-dół, bez termoobiegu. Zmieszać ze sobą sypkie składniki, po czym połączyć ze sobą składniki mokre. Następnie wszystkie je razem krótko zmiksować – wystarczy miksować przez ok. 5-6 sekund – albo wymieszać ręcznie.
Do blaszki na babeczki powkładać papierowe papilotki. Do każdej papilotki nakładać ¾-1 łyżki ciasta, po czym pół łyżeczki konfitury i na to ¾ łyżki ciasta. Konfitura w trakcie pieczenia może opaść na dno babeczki, ale nie jest to żaden problem. Całość powinna sięgać min. ¾ wysokości papilotki, chyba że chcemy wysokie babeczki, wówczas można nałożyć do wysokości całej papilotki. Gdy piekarnik będzie już nagrzany, włożyć do niego blaszkę i zapiekać babeczki przez ok. 25 min do ich zarumienienia.
Gotowe wyłożyć najlepiej na kratkę, żeby ostygły. Z ostudzonych zdjąć papierowe papilotki i posypać np. cukrem pudrem. U mnie polane sosem toffi.
Z podanych składników wyszło 17 babeczek z niewielkim stożkiem.
Smacznego.
Do blaszki na babeczki powkładać papierowe papilotki. Do każdej papilotki nakładać ¾-1 łyżki ciasta, po czym pół łyżeczki konfitury i na to ¾ łyżki ciasta. Konfitura w trakcie pieczenia może opaść na dno babeczki, ale nie jest to żaden problem. Całość powinna sięgać min. ¾ wysokości papilotki, chyba że chcemy wysokie babeczki, wówczas można nałożyć do wysokości całej papilotki. Gdy piekarnik będzie już nagrzany, włożyć do niego blaszkę i zapiekać babeczki przez ok. 25 min do ich zarumienienia.
Gotowe wyłożyć najlepiej na kratkę, żeby ostygły. Z ostudzonych zdjąć papierowe papilotki i posypać np. cukrem pudrem. U mnie polane sosem toffi.
Z podanych składników wyszło 17 babeczek z niewielkim stożkiem.
Smacznego.