karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Miękkie, delikatne babeczki, muffinki z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 17
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Oto najbardziej miękkie i puszyste babeczki, jakie dotąd spotkałam. Z wierzchu są chrupiące, a wewnątrz niesamowicie mięciutkie i delikatne.

Miękkie, delikatne babeczki, muffinki z jagodami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Miękkie, delikatne babeczki, muffinki z jagodami

 

  • 6 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • ok. 9 łyżeczek konfitury z jagód

Sposób przygotowania:

Miękkie, delikatne babeczki, muffinki z jagodami
Nastawić piekarnik na 190 st. C z grzaniem góra-dół, bez termoobiegu. Zmieszać ze sobą sypkie składniki, po czym połączyć ze sobą składniki mokre. Następnie wszystkie je razem krótko zmiksować – wystarczy miksować przez ok. 5-6 sekund – albo wymieszać ręcznie. 

Do blaszki na babeczki powkładać papierowe papilotki. Do każdej papilotki nakładać ¾-1 łyżki ciasta, po czym pół łyżeczki konfitury i na to ¾ łyżki ciasta. Konfitura w trakcie pieczenia może opaść na dno babeczki, ale nie jest to żaden problem. Całość powinna sięgać min. ¾ wysokości papilotki, chyba że chcemy wysokie babeczki, wówczas można nałożyć do wysokości całej papilotki. Gdy piekarnik będzie już nagrzany, włożyć do niego blaszkę i zapiekać babeczki przez ok. 25 min do ich zarumienienia. 

Gotowe wyłożyć najlepiej na kratkę, żeby ostygły. Z ostudzonych zdjąć papierowe papilotki i posypać np. cukrem pudrem. U mnie polane sosem toffi. 

Z podanych składników wyszło 17 babeczek z niewielkim stożkiem.

Smacznego.
Miękkie, delikatne babeczki, muffinki z jagodami
Babeczki w środku są wyjątkowo miękkie i delikatne.