gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Muffinki z rabarbarem i migdałami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To kolejna moja propozycja na pyszne i szybkie muffinki z rabarbarem do popołudniowej kawusi albo na podwieczorek.

Muffinki z rabarbarem i migdałami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki z rabarbarem i migdałami

 

  • 12,5 dkg płatków jaglanych
  • 12, 5 dkg mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki cukru brązowego
  • 250 ml jogurtu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 ml oleju
  • 2 łyżki płatków czekoladowych
  • 2-3 łyżki siekanych migdałów

 

  • dodatkowo
  • 5-7 łodyżek rabarbaru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • polewa czekoladowa mleczna

Sposób przygotowania:

Muffinki z rabarbarem i migdałami
Łodygi rabarbaru myjemy kroimy na mniejsze kawałki zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na chwilę aby pozbyć się kwasu.

Odsączamy i jeszcze gorący rabarbar i posypujemy cukrami mieszamy . Jak wolimy słodsze to można dać cukru więcej mieszamy i studzimy.

Do miski wlewamy olej, wbijamy jajka i dodajemy jogurt. Mieszamy ręcznie np trzepaczką aby składniki się połączyły.

W drugiej misce mieszamy mąkę płatki jaglane , cukier, , proszek do pieczenia i sodę. Wymieszane suche składniki wsypujemy do wymieszanych płynnych mieszamy ręcznie bardzo krótko dodajemy rabarbar i żurawinę.)

Foremkę na mufinki wykładamy papierowymi papilotkami i nakładamy ciasto.

Na górę każdej babeczki sypiemy siekane migdały.

Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy około 30 minut.

Zimne już muffinki polewamy rozpuszczoną polewą czekoladową mleczną.

POLECAM!!!
Muffinki z rabarbarem i migdałami
Pokrojony drobno rabarbar zalewamy wrzącą wodą
Muffinki z rabarbarem i migdałami
Rabarbar odsączamy na sitku sypiemy cukrem i cukrem waniliowym do smaku.
Muffinki z rabarbarem i migdałami
Do składników płynnych wsypujemy suche składniki i dajemy rabarbar z żurawiną
Muffinki z rabarbarem i migdałami
Ciastem napełniamy papierowe foremki posypujemy siekanymi migdałami