cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Książka Kucharska: Ciasta i desery z czereśniami

Muffinki z ricottą i czereśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny poczęstunek dla dzieciaków, ale dorośli również nie odmówią.

Muffinki z ricottą i czereśniami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Muffinki z ricottą i czereśniami

 

  • /10-12 szt/
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 75 g miękkiego masła
  • 150 g sera ricotta
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • świeże czereśnie /10-12 szt/

Sposób przygotowania:

Muffinki z ricottą i czereśniami
-Piekarnik rozgrzać do 180 st.C -Formę na muffinki wyłożyć papierowymi foremkami. -Przy pomocy miksera wymieszać masło z cukrem i ricottą,dodać wanilię. -Stopniowo dodawać po jednym jajku. -Do utartej masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. -Wymieszać do połączenia się składników. -Masę nakładać łyżką do foremek na 3/4 wysokości. -Do każdej babeczki włożyć czereśnię /dla dzieci lepiej usunąć pestki/. -Piec ok. 20-25 minut. -Upieczone muffinki wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
Muffinki z ricottą i czereśniami
Przygotowane ciasto nałożyć do papierowych foremek.
Muffinki z ricottą i czereśniami
Do każdej babki włozyć całą lub wydrelowaną czereśnię.
Muffinki z ricottą i czereśniami
Piec w gorącym piekarniku około 20-25 minut.