Anetka123

Anetka123

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Muffiny cytrynowe z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Muffiny są bardzo dobre. Można dodać do środka kawałki białej czekolady, też można zrobić polewę czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Muffiny cytrynowe z czekoladą

Składniki:

Muffiny cytrynowe z czekoladą

Składniki na ciasto

  • 250 dag mąki tortowej,
  • 1 szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego,
  • 1/2 szklanki pudru,
  • 1/3 kostka margaryny,
  • 2 jajka,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2,5 łyżeczki soku cytryny,
  • 1,5 łyżeczki skórki startej z cytryny,
  • szczypta soli,
  • 1/2 tabliczka mlecznej czekolady.

Sposób przygotowania:

Muffiny cytrynowe z czekoladą

Sposób przygotowania ciasta

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Dodajemy pozostałe suche składniki:cukier puder, skórkę z cytryny oraz sól dokładnie wszystko mieszamy.

W drugiej misce miksujemy mokre składniki: maślankę lub jogurt naturalny wystudzoną roztopioną margarynę, jajka oraz skórkę z cytryny. Wlać mieszaninę do suchych składników i wymieszać.

Ciasto napełnić do 3/4 wysokości silikonowych foremek na muffinki. Piec około 20 minut w temperaturze 175 stopni. Wystudzone muffinki polać polewą czekoladową.