Sposób przygotowania:
Krucha szarlotka z pigwą i gruszkami
Z krupczatki, żółtka, całego jajka, masła, cukru waniliowego, cukru pudru, szczypty soli oraz proszku do pieczenia zagnieść kruche ciasto. Jeśli wyjdzie zbyt suche można dodać odrobinę gęstej kwaśnej śmietany. Podzielić na połowę, każdą część owinąć folią i schłodzić.
Pigwę pokroić i rozgotować w niewielkiej ilości wody razem ze skórkami. Zmiksować i przetrzeć przez sito. Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne a miąższ utrzeć na największych oczkach tarki, pokroić w kostkę lub poszatkować w plasterki. Połączyć gruszki z musem z pigwy i kisielem. Dosłodzić do smaku.
Jedną częścią ciasta wylepić blaszkę. Podpiec przez 20 min. Na cieście rozłożyć owoce i posypać korzennymi przyprawami. Rozwałkować drugi kawałek ciasta i nakryć owoce. Upiec na rumiano.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Jeśli ktoś woli ciasto miękkie, może owinąć pokrojone kawałki w folię aluminiową i pozostawić przez noc w temp. pokojowej. Kruche ciasto nabierze nieco wilgoci od owoców.
Pigwę pokroić i rozgotować w niewielkiej ilości wody razem ze skórkami. Zmiksować i przetrzeć przez sito. Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne a miąższ utrzeć na największych oczkach tarki, pokroić w kostkę lub poszatkować w plasterki. Połączyć gruszki z musem z pigwy i kisielem. Dosłodzić do smaku.
Jedną częścią ciasta wylepić blaszkę. Podpiec przez 20 min. Na cieście rozłożyć owoce i posypać korzennymi przyprawami. Rozwałkować drugi kawałek ciasta i nakryć owoce. Upiec na rumiano.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Jeśli ktoś woli ciasto miękkie, może owinąć pokrojone kawałki w folię aluminiową i pozostawić przez noc w temp. pokojowej. Kruche ciasto nabierze nieco wilgoci od owoców.