Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Krucha szarlotka z pigwą i gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne aromatyczne ciasto znane i lubiane przez wszystkich - tym razem w jesiennym wydaniu pigwowo-gruszkowym.

Krucha szarlotka z pigwą i gruszkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krucha szarlotka z pigwą i gruszkami

* KRUCHE CIASTO*

  • Mąka krupczatka 500 g
  • Masło 82% 250 g
  • Cukier puder 100 g
  • Cukier waniliowy
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Żółtka 4-5 szt.
  • Jajko całe
  • Szczypta soli
  • ew. Kwaśna śmietana

* NADZIENIE*

  • Gruszki 1,5 kg
  • Pigwa 1,5 kg
  • Cukier do smaku
  • Kisiel cytrynowy 2 op.
  • Mielone przyprawy korzenne - cynamon, kardamon, goździki

Sposób przygotowania:

Krucha szarlotka z pigwą i gruszkami
Z krupczatki, żółtka, całego jajka, masła, cukru waniliowego, cukru pudru, szczypty soli oraz proszku do pieczenia zagnieść kruche ciasto. Jeśli wyjdzie zbyt suche można dodać odrobinę gęstej kwaśnej śmietany. Podzielić na połowę, każdą część owinąć folią i schłodzić.

Pigwę pokroić i rozgotować w niewielkiej ilości wody razem ze skórkami. Zmiksować i przetrzeć przez sito. Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne a miąższ utrzeć na największych oczkach tarki, pokroić w kostkę lub poszatkować w plasterki. Połączyć gruszki z musem z pigwy i kisielem. Dosłodzić do smaku.

Jedną częścią ciasta wylepić blaszkę. Podpiec przez 20 min. Na cieście rozłożyć owoce i posypać korzennymi przyprawami. Rozwałkować drugi kawałek ciasta i nakryć owoce. Upiec na rumiano.

Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Jeśli ktoś woli ciasto miękkie, może owinąć pokrojone kawałki w folię aluminiową i pozostawić przez noc w temp. pokojowej. Kruche ciasto nabierze nieco wilgoci od owoców.
Krucha szarlotka z pigwą i gruszkami
Zagnieść kruche ciasto, podzielić na pół i schłodzić.
Krucha szarlotka z pigwą i gruszkami
Gruszki obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić.
Krucha szarlotka z pigwą i gruszkami
Pigwę pokroić, usunąć nasiona, rozgotować i przetrzeć przez sito.
Krucha szarlotka z pigwą i gruszkami
Aby kruche ciasto szybko zmiękło można owinąć kawałki w folię aluminiową.