Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Muffiny czekoladowe z wodą gazowaną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 120
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Muffinki zachwycają nie tylko smakiem, są miękkie, wilgotne i mocno czekoladowe. Koniecznie spróbujcie!

Muffiny czekoladowe z wodą gazowaną Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Muffiny czekoladowe z wodą gazowaną

7 sztuk:

  • 3/4 mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru (użyłam brzozowego)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 50 ml oleju
  • 75 ml wody gazowanej

Sposób przygotowania:

Muffiny czekoladowe z wodą gazowaną

Masa:

Muffiny czekoladowe z wodą gazowaną
Ciasta na muffiny nie należy zbyt długo miksować.

W pierwszej misce wymieszać składniki suche, czyli mąkę pszenną, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia, w drugiej mokre - jajko, olej i wodę.

Obie zawartości misek połączyć za pomocą łyżki.
(Mieszać do momentu połączenia się składników, nie dłużej.)

Wypełnianie papilotek:

Muffiny czekoladowe z wodą gazowaną
Należy pamiętać, aby papilotek nie wypełniać do końca.

Specjalną blaszkę do pieczenia muffinek należy wyłożyć papilotkami i wypełnić je ciastem (do 3/4 wysokości).

Pieczenie:

Muffiny czekoladowe z wodą gazowaną
Muffiny piec do tzw. "suchego patyczka".

Muffiny piec w rozgrzanym piekarniku 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 190 stopniach.

Gotowe ciastka wyjąć z formy, a następnie ostudzić na kratce.