klaryska

klaryska

Kucharz
[Przepisów: 5]

Muffiny czekoladowe z kapustą kiszoną i chili

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Niebanalne, wilgotne czekoladowe muffiny z udziałem warzyw w postaci kapusty kiszonej z nutką chilli polane gorzką czekoladą. Bez obaw- w ogóle nie czuć posmaku kiszonej kapusty! :)

Muffiny czekoladowe z kapustą kiszoną i chili

Składniki:

Muffiny czekoladowe z kapustą kiszoną i chili

 

  • 150 ml oleju
  • 3 jaja
  • szklanka cukru (u mnie słodzik na bazie stewii)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szczypta chili
  • szklanka mleka
  • 1 szklanka kapusty kiszonej wypłukanej z nadmiaru soli, dobrze odciśniętej i drobno posiekanej
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki posiekanych orzechów arachidowych
  • tabliczka gorzkiej czekolady na polewę

Sposób przygotowania:

Muffiny czekoladowe z kapustą kiszoną i chili
Wymieszać wszystkie sypkie składniki poza wiórkami kokosowymi i orzechami. Jaja ubić z cukrem (lub słodzikiem) i olejem na puszystą masę, dodać ekstrakt waniliowy. Następnie dodawać po trochu suche składniki oraz mleko i miksować na gładką masę. Dorzucić posiekane orzechy, kapustę oraz wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Formę do muffinów wyłożoną papilotkami napełniać masą do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 30 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu, każdego muffina polać obficie rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą.