mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Muffiny czekoladowe z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo czekoladowe, puszyste babeczki z jabłkami

Muffiny czekoladowe z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffiny czekoladowe z jabłkami

 

  • 150 g margaryny
  • 300 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao ciemnego
  • 100 g cukry
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 1 duże jabłko

 

  • Polewa czekoladowa do ozdoby

Sposób przygotowania:

Muffiny czekoladowe z jabłkami
Margarynę rozpuszczam z cukrem i pozostawiam do ostudzenia. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, kakao i solą. Jajka ubijam mikserem. Ubite jajka łącze z mlekiem i roztopioną z cukrem. Następnie stopniowo dodaję do płynnych składników mąkę i delikatnie mieszam łyżką. Do papilotek na muffinki kładę 2 łyżki ciasta, a na wierzch pokrojone w kosteczkę jabłko. Formę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200*C i piekę ok. 15-20 minut. Ostudzone muffiny polewam czekoladową polewą.
Muffiny czekoladowe z jabłkami
Przesiewam do miski mąkę z proszkiem, solą i kakao
Muffiny czekoladowe z jabłkami
Łączę suche składniki z mokrymi miksując chwilę
Muffiny czekoladowe z jabłkami
Do papilotek na muffiny nakładam ciasto i kostki jabłka
Muffiny czekoladowe z jabłkami
Po upieczeniu pozostawiam muffiny do ostudzenia