Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1309]

Kuleczki ryżowe z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Po gotowaniu bulionu do zupy zostało mi mięso z kurczaka i marchewka. Wykorzystałam je do zrobienia kuleczek z ryżem.

Kuleczki ryżowe z kurczakiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kuleczki ryżowe z kurczakiem

 

  • mięso z kurczaka z zupy lub 4 udka
  • woreczek ryżu
  • 3 ugotowane marchewki z zupy
  • cebula
  • szklanka bulionu
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • garść startego sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Kuleczki ryżowe z kurczakiem
Mięso oddzielamy od kości, solimy i kroimy. Marchew kroimy w kostkę. Cebulę kroimy drobno.

Ryż gotujemy.

Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę. Dorzucamy mięso i marchew, podgrzewamy, podlewamy co jakiś czas bulionem.

Dodajemy koncentrat pomidorowy, podgrzewamy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ryż i ser żółty, podgrzewamy aż ser się rozpuści.

Próbujemy danie, ewentualnie doprawiamy jeszcze raz solą i pieprzem. Studzimy.

Formujemy kuleczki. Następnie kuleczki podgrzewamy w piekarniku.
Kuleczki ryżowe z kurczakiem
Danie na początkowym etapie gotowania - za chwilę dodam ryż i ser
Kuleczki ryżowe z kurczakiem
Potrawka na etapie studzenia, przed wyrobieniem kulek