Sposób przygotowania:
Muffiny “Rozbite szkło”
1. W jednej misce połączyć suche składniki, czyli mąki, cukier, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. W drugiej za pomocą rózgi roztrzepać jajko z maślanką , dodać roztopione i ostudzone masło, na końcu suche składniki i dokładnie połączyć. Ciasto nałożyć do papilotek i piec w nagrzanym piekarniku do 170°C przez około 25 min. Ostudzić.
2. Cukier rozpuścić w wodzie i gotować na wolnym ogniu (od czasu do czasu przemieszać naczyniem), powinny wytworzyć się bąbelki i zacznie się proces karmelizacji. Gotować max. 45 minut, tak aby cukier nie ściemniał, ale był przeźroczysty, powinien zgęstnieć. Ostrożnie! Jest bardzo gorący! Gotowy wylać do płaskiego naczynia (najlepiej silikonowego lub na wyścielony papier do pieczenia) i odstawić aż ostygnie. Włożyć do lodówki. Kiedy tafla z cukru zupełnie zastygnie połamać na mniejsze kawałki. To będzie nasze szkło.
3. Krem waniliowy przygotować wg przepisu na opakowaniu ( u mnie z mlekiem i masłem). Za pomocą końcówki do szprycowania na wierzch muffin nałożyć krem. Do kremu wbić kawałki “szkła” i polać sosem np. wiśniowym.
2. Cukier rozpuścić w wodzie i gotować na wolnym ogniu (od czasu do czasu przemieszać naczyniem), powinny wytworzyć się bąbelki i zacznie się proces karmelizacji. Gotować max. 45 minut, tak aby cukier nie ściemniał, ale był przeźroczysty, powinien zgęstnieć. Ostrożnie! Jest bardzo gorący! Gotowy wylać do płaskiego naczynia (najlepiej silikonowego lub na wyścielony papier do pieczenia) i odstawić aż ostygnie. Włożyć do lodówki. Kiedy tafla z cukru zupełnie zastygnie połamać na mniejsze kawałki. To będzie nasze szkło.
3. Krem waniliowy przygotować wg przepisu na opakowaniu ( u mnie z mlekiem i masłem). Za pomocą końcówki do szprycowania na wierzch muffin nałożyć krem. Do kremu wbić kawałki “szkła” i polać sosem np. wiśniowym.
Marika-
niebieskapistacja
Jagoda.L
Hrabina w kuchni