SUPERPRZEPIS

Pomarańczowe muffinki z bitą śmietaną

  • Koper
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Pomarańczowe muffinki z bitą śmietaną Więcej zdjęć (4)

Mocno pomarańczowe, wilgotne, pyszne muffinki

Składniki:

Pomarańczowe muffinki z bitą śmietaną

 

  • 260g mąki pszennej
  • 5g proszku do pieczenia
  • 5g sody oczyszczonej
  • 2 średniej wielkości pomarańcze
  • 200ml soku pomarańczowego
  • 100g cukru
  • 100g miękkiego masła
  • Duże jajko
  • 20 ml wódki żurawinowej
  • 250ml śmietany kremówki
  • Łyżeczka cukru waniliowego
  • 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

Pomarańczowe muffinki z bitą śmietaną
Obie pomarańczki dokładnie myjemy i ścieramy z nich skórkę, następnie obieramy i miąższ (pozbawiony nawet białych błonek) rozdrabniamy blenderem lub rozdrabniaczem. Mąkę mieszamy proszkiem, sodą i skórką pomarańczową. Jajko ubijamy z cukrem, jak powstanie puszysty krem to stopniowo dodajemy po kawałku miękkiego masła, cały czas miksując. Do masy jajeczno maślanej dodajemy sok pomarańczowy, rozdrobnione pomarańcze i wódkę, dosypujemy suche składniki i całość mieszamy- niezbyt dokładnie. Masę przekładamy we wgłębienia blaszki do pieczenia muffinek i blachę stawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 15-20 minut. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym. Ostudzone muffinki dekorujemy bitą śmietaną i kandyzowaną skórką pomarańczową.
Pomarańczowe muffinki z bitą śmietaną
jajko ubijamy z cukrem i stopniowo dodajemy miękkie masło
Pomarańczowe muffinki z bitą śmietaną
Z pomarańczy ścieramy skórkę a miąższ rozdrabniamy blenderem
Pomarańczowe muffinki z bitą śmietaną
Masa na muffinki powinna mieć grudki- wtedy babeczki najładniej rosną i sa najsmaczniejsze