Sposób przygotowania:
Pomarańczowe muffinki z bitą śmietaną
Obie pomarańczki dokładnie myjemy i ścieramy z nich skórkę, następnie obieramy i miąższ (pozbawiony nawet białych błonek) rozdrabniamy blenderem lub rozdrabniaczem. Mąkę mieszamy proszkiem, sodą i skórką pomarańczową. Jajko ubijamy z cukrem, jak powstanie puszysty krem to stopniowo dodajemy po kawałku miękkiego masła, cały czas miksując. Do masy jajeczno maślanej dodajemy sok pomarańczowy, rozdrobnione pomarańcze i wódkę, dosypujemy suche składniki i całość mieszamy- niezbyt dokładnie. Masę przekładamy we wgłębienia blaszki do pieczenia muffinek i blachę stawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 15-20 minut. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym. Ostudzone muffinki dekorujemy bitą śmietaną i kandyzowaną skórką pomarańczową.