Sposób przygotowania:
Muffinki z pokrzywą i miętową bitą śmietaną
1.Liście pokrzywy płuczemy o dokładnie osączamy z wody. Następnie miksujemy blenderem na gładka masę. Powinno być 3 łyżki zmiksowanej masy.
2.Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy olej i chwilkę miksujemy. Na koniec dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia i zmiksowaną pokrzywę. Całość dokładnie mieszamy.
3.Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek ( ja dodatkowo używam papierowych papilotek ). 4.Następnie pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Studzimy.
5.Odkładamy 2 płaskie łyżki sypkiej galaretki. Pozostałą galaretkę rozpuszczamy z połowie szklanki gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.
6. Śmietanę ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy galaretkę i dokładnie ubijamy.
7.Muffinki dekorujemy bitą śmietaną. Odstawiamy do stężenia. Przed podaniem posypujemy odłożoną sypką galaretką.
2.Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy olej i chwilkę miksujemy. Na koniec dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia i zmiksowaną pokrzywę. Całość dokładnie mieszamy.
3.Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek ( ja dodatkowo używam papierowych papilotek ). 4.Następnie pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Studzimy.
5.Odkładamy 2 płaskie łyżki sypkiej galaretki. Pozostałą galaretkę rozpuszczamy z połowie szklanki gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.
6. Śmietanę ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy galaretkę i dokładnie ubijamy.
7.Muffinki dekorujemy bitą śmietaną. Odstawiamy do stężenia. Przed podaniem posypujemy odłożoną sypką galaretką.