Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Muffinki z pokrzywą i miętową bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Muffinki z pokrzywą wymyśliłam sama, według mnie są pyszne. Pokrzywa jest w nich bardzo wyczuwalna. Ale w połączeniu z bitą śmietaną smakuje doskonale.

Muffinki z pokrzywą i miętową bitą śmietaną

Składniki:

Muffinki z pokrzywą i miętową bitą śmietaną

Składniki ciasta:

  • 2 małe jajka
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki mąki krupczatki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oleju
  • pokrzywa ( pół pęczka )

Dodatkowo:

  • 1 szklanka śmietany kremówki 30 %
  • 1 galaretka o smaku miętowo-jabłkowym

Sposób przygotowania:

Muffinki z pokrzywą i miętową bitą śmietaną
1.Liście pokrzywy płuczemy o dokładnie osączamy z wody. Następnie miksujemy blenderem na gładka masę. Powinno być 3 łyżki zmiksowanej masy.

2.Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy olej i chwilkę miksujemy. Na koniec dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia i zmiksowaną pokrzywę. Całość dokładnie mieszamy.

3.Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek ( ja dodatkowo używam papierowych papilotek ). 4.Następnie pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Studzimy.

5.Odkładamy 2 płaskie łyżki sypkiej galaretki. Pozostałą galaretkę rozpuszczamy z połowie szklanki gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.

6. Śmietanę ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy galaretkę i dokładnie ubijamy.

7.Muffinki dekorujemy bitą śmietaną. Odstawiamy do stężenia. Przed podaniem posypujemy odłożoną sypką galaretką.