Sposób przygotowania:
Muffiny ''tesciowej''
Najlepiej, aby wszystkie skladniki mialy temperature pokojowa. Jaja ubic z cukrami mikserem, dodac plynna margaryne lub maslo, zmiksowac. Dodac jogurt i mleko, wszystkie mokre skladniki polaczyc. Make przesiac z proszkiem, soda i sola. Polaczyc skladniki mokre z suchymi, wymieszac krotko. Jesli zamierzamy dodac owoce, musimy je najpierw obrac i pokroic w ok 1/2cm-etrowe póplastry. Papilotki (lub specjalna forme do muffinek, wysmarowana wczesniej tluszczem i posypana maka), napelniamy na 1/3 wysokosci, robiac niewielkie wglebienie w srodku. W powstaly otwór wkladamy ok czubata lyzeczke dzemu i przykrywamy ciastem, tak do 3/4 wysokosci papilotki. Jezeli dodajemy owoce, kladziemy ciasto do foremki, na ok 2/3 wysokosci, i wsciskamy po kawalku kazdego z owoca. Niektore z muffinek z dzemem, na specjalne zyczenie corci, posypalam czekolada w proszku i smaki zgraly sie calkiem fajnie. Wstawiamy muffinki do rozgrzanego wczesniej piekarnika i pieczemy do zrumienienia, przezok 23-25 minut w 200 stopniach. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
wedith1
:)))))))))
Pysznie!!!!!!
Babciagramolka
luna
Natala1210
ewala
msewka
Marika_1961