kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Muffiny z ciemnego lasu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

muffinki,których smak przywodzi mi na myśl las i jego słodkie skarby

Muffiny z ciemnego lasu Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Muffiny z ciemnego lasu

 

  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g masła
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 12 łyżeczek dżemu jeżynowego

 

  • polewa:

 

  • 150 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • barwnik spożywczy w kolorze różowym (użyłam Wilton)

 

 

Sposób przygotowania:

Muffiny z ciemnego lasu
Zacznij od wyłożenia papilotkami foremki do muffinek. Z podanych składników otrzymasz 12 babeczek. Masło roztop, lekko przestudź. Do dużej miski włóż składniki suche oraz mokre i utrzyj za pomocą trzepaczki. Gdy składniki się połączą gotowym ciastem napełnij papilotki do 1/3 wysokości. Na każdej babeczce ułóż łyżeczkę dżemu jeżynowego. Przykryj ciastem tak aby sięgało 3/4 wysokości papilotki (pamiętaj, że muffinki urosną :) ).Piecz w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez 25 minut.Gotowe babeczki przestudź. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.Pod koniec ubijania dodaj odrobinę różowego barwnika. Każdą babeczkę udekoruj hojnie chmurką śmietanki i obsyp borówkami. Muffinki rozpływają się w ustach,smakują wyśmienicie. Zapraszam :)
Muffiny z ciemnego lasu
leśne muffinki rozpływają się w ustach
Muffiny z ciemnego lasu
wszystkie składniki suche oraz mokre utrzyj w dużej misce