Elexis

Elexis

Szef Kuchni
[Przepisów: 40]

Muffiny z jagodami i malinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, mięciutkie muffiny z owocami leśnymi

Muffiny z jagodami i malinami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffiny z jagodami i malinami

 

  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczyptę soli
  • skórkę startą z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 60 g roztopionego masła
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka borówek amerykańskich (u mnie mrożone) i garść malin (również mrożone)

 

Sposób przygotowania:

Muffiny z jagodami i malinami
W jednej misce łączymy ze sobą składniki suche (mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia), a w drugiej składniki mokre (jajka, ekstrakt waniliowy, masło, olej, mleko, sok z cytryny, skórkę z cytryny). Zawartość obydwóch misek mieszamy ze sobą (ale nie za dokładnie) i dodajemy owoce. Mieszamy łyżką. Ciasto nakładamy do foremek na muffiny i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na 20 - 25 minut (do suchego patyczka). Gotowe, smacznego!
Muffiny z jagodami i malinami
Mokre składniki łączymy z suchymi i dodajemy owoce
Muffiny z jagodami i malinami
Ciasto nakładamy do foremek na muffiny (około 15 sztuk)
Muffiny z jagodami i malinami
Pieczemy przez 20 - 25 minut w 180 stopniach
Muffiny z jagodami i malinami
Muffiny z tego przepisu są mięciutkie i bardzo puszyste