Sposób przygotowania:
Muffiny z orzechami i jabłkiem
Dwie szklanki mąki wsypujemy do miski. Dodajemy również do niej dwie łyżeczki proszku do pieczenia, cukier, pokrojone w mniejsze kawałki orzechy, cynamon i mieszamy suche składniki ze sobą. W oddzielnej misce łączymy pół szklanki oleju, szklankę maślanki, 4 łyżki mleka greckiego,oraz wbijamy jajo. Mieszamy dokładnie- najlepiej trzepaczką. Przelewamy do suchych składników mokre i mieszamy dosyć niestarannie. Nawet mogą zostać grudki mączne. To muffinom nie przeszkadza. Obieramy jabłkai i kroimy je w kostkę. Dodajemy do ciasta muffinowego - mieszamy Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formy na muffiny natłuszczamy żeby ciasto nie przystało do blaszki. Napełniamy ciastem do 3/4 wysokości foremki. Pieczemy ok 30 minut. Najlepiej sprawdzić czy muffina jest upieczona już suchym patyczkiem- gdy po włążeniu i wyjęciu patyczek będzie suchy oznacz to , że muffiny są już upieczone. Posypujemy cukrem pudrem