marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Muffiny z parówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Babeczki z silikonowych foremek zwane muffinami są zazwyczaj podawane na deser. Czasami można zrobić wyjątek i przyrządzić je na pikantnie lub słono. Dodać można oliwek, wędlinę, parówki i wiele innych.

Muffiny z parówkami

Składniki:

Muffiny z parówkami

Mokre i suche

  • 250 g.mąki pszennej,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki soli,
  • łyżeczka curry,
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
  • szklanka oleju,
  • 3 jajka,
  • pudełko kwaśnej śmietany
  • oraz 30 dag.parówek cienkich.

Sposób przygotowania:

Muffiny z parówkami
Najpierw wymieszać w misce składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Następnie dodać do misy składniki mokre jak olej, jajka, śmietanę oraz pozbawione osłonek i pokrojone na plasterki parówki.

Masę z dodatkiem wędliny przełożyć łyżką do foremek silikonowych i lekko wygładzić powierzchnię tyłem łyżki. Piekarnik nagrzać do 175-180 st. C i na blachę ułożyć osobne foremki z ciastem. Ja posiadam silikonową formę z wgłębieniami na babeczki i po napełnieniu ich wkładam ją do nagrzanego piekarnika. Piekę przez 20-25 min. Po upieczeniu wyjmuję blachę i po ostudzeniu podważam czubkiem łyżki babeczki z foremek i wyskakują.

Odmierzanie, mieszanie i pieczenie

1. Najpierw przygotować i odmierzyć składniki.
2. Podzielić je na suche i mokre, a potem wymieszać w misie.
3. Przełożyć do foremek silikonowych i nagrzać piekarnik.
4. Upiec.