joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Mufinki z miodem i orzechami Nigelli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pod chrupiącą warstwą wierzchnią kryją sie pyszne, mięciutkie mufinki. Zainspirowałam się przepisem Nigelli. Zamiast migdałów dodałam orzechy bo te akurat miałam w domu.

Mufinki z miodem i orzechami Nigelli Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mufinki z miodem i orzechami Nigelli

 

 

Sposób przygotowania:

Mufinki z miodem i orzechami Nigelli
W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i 1 łyżeczkę cynamonu. W drugiej miseczce dokładnie mieszamy 125 g cukru, miód, jogurt naturalny, olej i jajka. Orzechy włoskie posiekać. Jabłka obrać i pokroić w niedużą kosteczkę. Połączyć suche i mokre składniki. Dodać jabłka i 1/2 orzechów, wymieszać. W małej miseczce wymieszać resztę orzechów, 1 łyżeczkę cynamonu i 4 łyżeczki cukru. Ciastem napełniać foremki do babeczek, posypać orzechowo-cynamonową posypką. Piec ok 20 minut w 190 stopniach (do tzw. suchego patyczka)
Mufinki z miodem i orzechami Nigelli
W jednej misce wymieszać suche składniki
Mufinki z miodem i orzechami Nigelli
W drugiej misce wymieszać składniki mokre z cukrem
Mufinki z miodem i orzechami Nigelli
Ciastem napełniać foremki o dowolnych kształtach, posypać posypką