lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Murzynek korzenny z żurawiną i powidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Słodko korzennie i okazale tak dzisiaj mogę określić ciacho które upiekłam. Kiedy przychodzi ochota to idę do kuchni i piekę. Nie czekam na zachętę ona sama przychodzi. Wszak gotowanie i wypieki dla rodziny to sama przyjemność.

Murzynek korzenny z żurawiną i powidłami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Murzynek korzenny z żurawiną i powidłami

Składniki Murzynek korzenny z żurawiną i powidłami :

 

 

  • jaja 4 szt

 

  • ksylitol 1 szklanka

 

  • błonnik kakaowy 3 łyżki

 

  • proszek do pieczenia pół łyżeczki

 

  • soda pół łyżeczki

Dodatkowo:

  • powidła śliwkowe 5 łyżek

 

Dekoracja:

  • czekolada mleczna 200 g

 

 

  • gwiazdki dekoracyjna ( tyle ile chcesz)

Sposób przygotowania:

Murzynek korzenny z żurawiną i powidłami

Wykonanie Murzynek korzenny z żurawiną i powidłami :

Do wysokiego garnka wkładam margarynę, wsypuje cukier, wlewam wodę i czekam, aż się rozpuści. Teraz dodaje błonnik kakaowy i spirytus chwilkę mieszam i gotowe. Zostawiam do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodaje żółtka i wsypuje przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaję żurawinę i powidła, mieszam. Ubijam białko z odrobina soli na sztywno. Dodaje ubite białko do masy i delikatnie mieszam. Przekładam masę do formy od kek-sówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę koło godziny w 180 stopniach. Kiedy murzynek ostygnie polewam go rozpuszczoną czekoladą z mlekiem w kąpieli wodnej. Obsypuje gwiazdkami i zostawiam do zastygnięcia czekolady .

Murzynek korzenny z żurawiną i powidłami
Do wysokiego garnka wkładam margarynę , wsypuje cukier, wlewam wodę i czekam , aż się rozpuści .
Murzynek korzenny z żurawiną i powidłami
Teraz dodaje błonnik kakaowy i spirytus chwilkę mieszam i gotowe. Zostawiam do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodaje żółtka
Murzynek korzenny z żurawiną i powidłami
Wsypuje przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
Murzynek korzenny z żurawiną i powidłami
Dodaję żurawinę i powidła , mieszam. Ubijam białko z odrobina soli na sztywno.
Murzynek korzenny z żurawiną i powidłami
Przekładam masę do formy od kek-sówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę koło godziny w 180 stopniach.