Sposób przygotowania:
Murzynek korzenny z żurawiną i powidłamiWykonanie Murzynek korzenny z żurawiną i powidłami :
Do wysokiego garnka wkładam margarynę, wsypuje cukier, wlewam wodę i czekam, aż się rozpuści. Teraz dodaje błonnik kakaowy i spirytus chwilkę mieszam i gotowe. Zostawiam do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodaje żółtka i wsypuje przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaję żurawinę i powidła, mieszam. Ubijam białko z odrobina soli na sztywno. Dodaje ubite białko do masy i delikatnie mieszam. Przekładam masę do formy od kek-sówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę koło godziny w 180 stopniach. Kiedy murzynek ostygnie polewam go rozpuszczoną czekoladą z mlekiem w kąpieli wodnej. Obsypuje gwiazdkami i zostawiam do zastygnięcia czekolady .