Sposób przygotowania:
Murzynek
Zimną wodę wlać do garnka z grubym dnem,dodać margarynę,kakao i cukier zagotować i gotować przez 5 minut mieszając.Odstawić do wystudzenia. Do przestudzonej masy czekoladowej dodawać po jednym żółtku ciągle ucierając. 2 szklanki mąki wymieszać z proszkiem i cukrem waniliowym.Wsypywać do masy po jednej łyżce ucierając,aby masa była bez grudek.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.Dodać bakalie i ubite na sztywno białka.Wszystko połączyć bardzo delikatnie,żeby masa nie opadła.Wylać ciasto do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.Masa czekoladowa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.Piec około 30 minut w temp.190 stopni C.sprawdzając wykałaczką czy ciasto jest już gotowe.Wystudzony murzynek przekroić na dwie części i przełożyć lekko podgrzaną marmoladą z róży.Wierzch posypać cukrem pudrem.