Ewka3006

Ewka3006

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Murzynek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto murzynek przełożone delikatną marmoladą z róży to smaczna propozycja do popołudniowej kawy.

Murzynek

Składniki:

Murzynek

 

  • 10 łyżek zimnej wody
  • 1 kostka margaryny
  • 3 duże i kopiaste łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 2 szklanki przesianej mąki
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki bakalii
  • 1/2 słoiczka marmolady z róży

Sposób przygotowania:

Murzynek
Zimną wodę wlać do garnka z grubym dnem,dodać margarynę,kakao i cukier zagotować i gotować przez 5 minut mieszając.Odstawić do wystudzenia. Do przestudzonej masy czekoladowej dodawać po jednym żółtku ciągle ucierając. 2 szklanki mąki wymieszać z proszkiem i cukrem waniliowym.Wsypywać do masy po jednej łyżce ucierając,aby masa była bez grudek.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.Dodać bakalie i ubite na sztywno białka.Wszystko połączyć bardzo delikatnie,żeby masa nie opadła.Wylać ciasto do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.Masa czekoladowa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.Piec około 30 minut w temp.190 stopni C.sprawdzając wykałaczką czy ciasto jest już gotowe.Wystudzony murzynek przekroić na dwie części i przełożyć lekko podgrzaną marmoladą z róży.Wierzch posypać cukrem pudrem.