Sposób przygotowania:
Murzynek mojej MamyPolewa:
Margarynę rozpuścić z 3 łyżkami wody, dodać oba cukry i kakao. Całość gotować 3 minuty - na niewielkim ogniu.
Odlać 1/2 szklanki polewy na posmarowanie ciasta.
Ciasto:
Pozostałą polewę pozostawić do ostudzenia.
Następnie dodać do niej 2 łyżki wody, żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Po dokładnym wymieszaniu masą połączyć z ubitymi na sztywno białkami.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem.
Pieczenie:
Ciasto piec 50 minut w średnio nagrzanym piekarniku - wg oryginału.
Ja piekę kilka minut mnie w 180 stopniach.
Wykończenie:
Odstawioną polewę lekko podgrzać i posmarować ją wierzch ciasta.
(W oryginale ostudzonego - ja smaruję jak jest lekko ciepłe.)