Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1211]

Murzynek mojej Mamy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Skąd ta nazwa? Takie samo ciasto piekła właśnie moja mama. Przepis jest oryginalny i bez zbędnych modyfikacji.

Murzynek mojej Mamy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Murzynek mojej Mamy

 

  • (Mała keksówka)
  • 1 szklanka mąki
  • 25 dag margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 łyżek wody

Sposób przygotowania:

Murzynek mojej Mamy

Polewa:

Murzynek mojej Mamy
Margaryną jest lepsza niż masło, więc polecam jej użycie.

Margarynę rozpuścić z 3 łyżkami wody, dodać oba cukry i kakao. Całość gotować 3 minuty - na niewielkim ogniu.

Odlać 1/2 szklanki polewy na posmarowanie ciasta.

Ciasto:

Murzynek mojej Mamy
Proporcje składników są przeznaczone na małą keksówkę.

Pozostałą polewę pozostawić do ostudzenia.

Następnie dodać do niej 2 łyżki wody, żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Po dokładnym wymieszaniu masą połączyć z ubitymi na sztywno białkami.

Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem.

Pieczenie:

Murzynek mojej Mamy
Ciasto należy piec do tzw. "suchego patyczka".

Ciasto piec 50 minut w średnio nagrzanym piekarniku - wg oryginału.
Ja piekę kilka minut mnie w 180 stopniach.

Wykończenie:

Murzynek mojej Mamy
Polewę można posypać wiórkami kokosowymi lub nawet orzeszkami.

Odstawioną polewę lekko podgrzać i posmarować ją wierzch ciasta.
(W oryginale ostudzonego - ja smaruję jak jest lekko ciepłe.)