Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 292]

Murzynek z dodatkiem ajerkoniaku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dzisiejsza moja propozycja to ciasto murzynek z dodatkiem ajerkoniaku. Ajerkoniak nadaje wypiekowi nieco słodszego, wyjątkowego aromatu. Zarazem murzynek nie traci swojego wyjątkowego charakteru.

Murzynek z dodatkiem ajerkoniaku

Składniki:

Murzynek z dodatkiem ajerkoniaku

na ciasto:

Sposób przygotowania:

Murzynek z dodatkiem ajerkoniaku
Masło rozpuszczamy z cukrem, wodą i kakałem. Białka oddzielamy od żółtek. Do przestudzonej masy dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy ajerkoniak. Miksujemy. Zimne białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy. Mieszamy.

Ciasto przelewamy do formy keksowej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Dowolnie dekorujemy.