Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Murzynek (prosty)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Łatwy w przygotowaniu, oszczędny w składnikach, wilgotny za sprawą powideł i poradzi z nim sobie każdy początkujący kucharz.

Murzynek (prosty)

Składniki:

Murzynek (prosty)

 

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Murzynek (prosty)
Do garnka wlać olej i mleko, wsypać cukier oraz dodać powidła śliwkowe, mieszać do rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia, wystudzić.

Kolejno dodać żółtka, ucierać chwilę, następnie wsypać przesianą mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao. Miksować do połączenia składników. Na końcu dodać ubitą pianę z białek, delikatnie mieszając.

Ciasto przełożyć do formy (keksówki) wyścielonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C i piec ok. 40-45 minut (do suchego patyczka). Wystudzić, wierzch posypać cukrem pudrem.